14. фебруар 2017 вести

Истрагу против Малог да воде надлежни органи, а не медији и премијер

Социјалдемократска странка апелује на надлежне органе да хитно покрену истрагу против градоначелника Синише Малог, поводом навода које је у јавност изнела његова бивша супруга о организовању рушења у Савамалој и његовој умешаности у различите коруптивне радње. У истом интервјуу она признаје и сопствену умешаност у те радње, па је потребно покренути истрагу и поводом тих признања. Сматрамо да је недопустиво урушавање правне државе да истраге поводом оваквих навода покрећу медији и да о оваквим оптужбама пресуђује премијер на конференцији за новинаре, а не надлежни органи.

”СДС је већ више пута тражила оставку градоначелника Синише Малог и целокупног руководства града Београда. На информације и признања која су изнета у јавност све надлежне институције скандалозно ћуте, што још једном потврђује да Србија данас није држава у којој закон важи једнако за све.”, изјавио је председник градског одбора СДС Београд Александар Ивановић. Он подсећа на бруталну реакцију надлежних органа према продавцима лубеница који су се борили за егзистенцију својих породица и указује на то да исти ти органи ћуте на могућност да је градоначелник са својим сарадницима организовао суспендовање Устава у случају рушења у Савамалој, на то да градоначелник не може да објасни милионске трансакције преко својих офшор компанија, десетине апартмана на бугарском приморју, некретнине на ексклузивним локацијама итд.

”Сви органи од Агенције за борбу против корупције, преко полиције до тужилаштва ћуте на то. У таквој атмосфери обавеза свих нас који желимо да Србија буде правно уређена држава је да подигнемо свој глас и апелујемо на надлежне органе да се одупру политичким притисцима, уценама и страховима и да почну да раде свој посао.”, нагласио је Ивановић.

Недопустиво је да Србија буде држава у којој истраге покрећу медији, а пресуде доноси премијер на конференцијама за новинаре. У правној држави јавност би требало да чује резултате званичне истраге, а не да чека громогласно најављено обраћање премијера тим поводом. Држава у којој је један човек изнад свих закона и институција, није правна држава и у таквој Вучићевој Србији се ниједан грађанин не може осећати безбедно.