22. фебруар 2017 вести

Један кандидат је бољи него два, али два су боља него три

Након јучерашње најаве покрета ”Доста је било” (ДЈБ) да ће изаћи са својим председничким кандидатом, уколико Јанковић и Јеремић не постигну договор да само један од њих буде кандидат, Социјалдемократска странка (СДС) апелује на све опозиционе странке да се не пропушта огромна шанса за смену ове штеточинске власти расипањем гласова и цепањем опозиције.

СДС се од почетка залаже за једног заједничког кандидата опозиције и указује на то да је на предстојећим изборима од кључног значаја концентрисање опозиционих гласова на једном месту. У околностима у којима имамо два кандидата и даље смо позивали на договор. Међутим, уколико такав договор није могућ, онда је потребно ујединити се око та два кандидата, а не додатно расипати гласове и смањивати шансу да на предстојећим изборима коначно уједињени сменимо ову погубну власт.  У том смислу, разумемо да и ДЈБ сматра да је најбоље изаћи са једним кандидатом, али не разумемо да сматрају да је решење тог проблема убацивање и трећег кандидата. Логика је проста-један кандидат је бољи од два, али два су боља од три. 

Најаву ДЈБ да ће уколико не дође до договора да се изађе са једним кандидатом они кандидовати и трећег, видимо као покушај гашења пожара бензином. Кандидовање и трећег кандидата грађанске опозиције није решење, већ продубљивање проблема. Зато позивамо све опозицоне странке да се одговорно понашамо према шанси за смену ове власти и да не расипамо гласове у околностима у којима иза Вучића као председничког кандидата стоје уједињене све странке власти. Кандидовање и трећег кандидата драстично смањује шансу опозиционог кандидата да уђе у други круг и зато опозиционе странке не смеју пропустити шансу да одлуке доносе одговорно и у складу са општим интересом. Свако додатно расипање гласова опозиције користи само власти.