16. март 2018 вести

Министарство правде објавило лаж о извештају тела Савета Европе за борбу против корупције

Последњи пример патолошких лажи и обмањивања грађана од стране ове власти је вест објављена на сајту Министарства правде, у ком се наводи да Србија убрзано ради на испуњавању препорука тела Савета Европе за борбу против корупције-ГРЕКО и да су готово све препоруке у већем делу већ испуњене. Бесрамно обмањивање грађана иде  дотле да чак у истој вести објаве и линк са сајта овог тела, где већ у наслову линка на енглеском језику пише да Србија није испунила ниједну препоруку. 

 

У извештају ГРЕКО се наводи да Србија није на задовољавајући начин испунила ниједну од тринаест препорука овог тела. Извештај наводи да и кораци који су предузети нису довољни и да је низак ниво испуњавања препорука свеукупно гледајући незадовољавајући. На крају извештаја ГРЕКО тражи од Србије да приложи извештај о напретку у испуњавању препорука што пре је могуће, а најкасније до краја октобра ове године. 

 

Подсећам да је борба против корупције један од кључних инструмената борбе против криминализације друштва о чему непрекидно говорим на конференцијама за медије, који упозорења и податке које износим по наређењу Вучића заташкавају не дозвољавајући да истина дође до јавности. Вучићеви медији и министри заташкавају да ова власт не да се не бори против криминалаца, корупционаша и тајкуна који су кршили законе, већ их ослобађа притиском на судије који омогућавају застаревање судских процеса, а потом их промовише у угледне грађане нашег друштва и политичке гласноговорнике. На тај начин се криминализује не само Вучићева влада, већ и судство, што нас је, између осталог, довело и на црну листу ФАТФ, где смо једина европска земља, раме уз раме са Сиријом и Ираком, под сумњом за учешће у међународном прању новца и финансирању тероризма. Све то представља очити доказ да је организовани криминал преузео управљање државом и њеним институцијама и да су под влашћу Александра Вучића, Ивице Дачића и Ане Брнабић систематски уништаване све институције које смо тешком муком градили након октобарских промена и сва борба против корупције и организованог криминала коју смо спроводили током мог председничког мандата, у време када смо обарали светске рекорде у резултатима те борбе. 

 

Ова вест Министарства правде је очигледан доказ лажирања међународних извештаја и креирања паралелне медијске слике о напретку Србије. На исти начин обмањују грађане о економском напретку већ годинама, док је истина да је Србија последња готово по свим параметрима у региону, а једина економска мера коју примењују је узимање новца од грађана и продубљивање јаза између богатих и сиромашних. 

Борис Тадић

Председник социјалдемократске странке