12. мај 2017 вести

За СПС власт изнад људских живота

    Господине Антић, госпођо Ђукић Дејановић и остала господо социјалисти, довољно је што је ваш председник изнео бесрамне лажи и оптужбе, нема потребе да их подвлачите и ви за њим у хору. Нажалост, јавност је довољно јасно чула да су лажи и бесмислени лични напади на политичке противнике једино што имате да кажете.  Питам се да ли вас је срамота док у таласима шаљете драматична саопштења покушавајући њима да загушите истину да је председник  ваше странке директно одговоран за погибије наших дипломата у Либији и да је неопходно да буде смењен са места министра спољних послова.

Познато је да сте странка вечите власти и интересна група којој је интерес увек изнад и политике и морала. Међутим, последњим саопштењима сте показали да вам је тај интерес и изнад људских живота. Чак и од вас је застрашујуће да уместо да признате одговорност вашег председника за изгубљене животе, ви брутално нападате оне који се усуде да укажу на ту елементарну одговорност. Да имате части о којој тако громогласно говорите, ваш председник би сам поднео оставку још у фебруару прошле године и не би био изгубљен живот још једног нашег дипломате. Подсетићу вас да је Борис Тадић и тада након погибије двоје наших дипломата тражио смену Ивице Дачића и затварање амбасаде упозоравајући да су животи наших дипломата угрожени у Либији и да нема ниједног разлога да се амбасада не затвори након 2012. И тада сте упућивали исте нападе на његов рачун као и сада. Да ли тиме признајете да није био у праву и да је исправно што је због неодговорности Ивице Дачића изгубљен још један живот?

Страшно је да говорите о пристојности и да позивате на саосећање ви, јер да је председник ваше странке затворио амбасаду на време и поднео оставку не би ни било потребе за саосећањем, јер би наше дипломате данас биле живе. Борис Тадић и сада, као и у фебруару прошле године, изражава највеће саосећање управо захтевајући смену Ивице Дачића и затварање амбасаде како би се спасили животи оних дипломата који су до сада успели да преживе. Са тако неодговорним министром спољних послова животи свих наших дипломата у земљама у којима постоје безбедносни ризици су угрожени, а за вас је важније од тога да се додворавате страначком председнику оваквим бесрамним нападима. Тешко је и коментарисати чињеницу да они који су одговорни за губитке ових живота позивају на саосећајност и да они којима су лажи и лични напади једини одговори на све позивају на пристојност. Наша дужност је да тражимо одговорност за погибије наших дипломата и да имате имало поштовања према онима који су изгубили животе и према њиховим породицама и сами бисте тражили оставку вашег председника и признали његову одговорност. Али за вас  је власт и изнад живота и изнад личне части и морала. 

Константин Самофалов, 

Портпарол Социјалдемократске странке