13. мај 2017 вести

Ђуришић: Захтевамо хитну смену политичког дилетанта Дачића

    Након данашњих скандалозних изјава Ивице Дачића, понављам захтев да он буде смењен са функције министра спољних послова због директне одговорности за погибију амбасадора Потежице у Либији. Уколико сам Дачић нема образа да поднесе оставку, обавеза је премијера Вучића да га смени. Уколико то не учини, преузима на себе директну одговорност за погибије наших дипломата.

      Подсећам да је и сам премијер Вучић најавио још прошле године, након погибије двоје службеника амбасаде, да ће предложити њено затварање и постављам питање зашто то није ни до сада учињено. Превише је и једна жртва неодговорне политике ове владе, а камоли троје људи чије породице ће до краја живота морати да живе са последицама неодговорних и нехуманих одлука ове власти. Невероватно је да Ивица Дачић у данашњој изјави сваљује одговорност за незатварање амбасаде на самог Оливера Потежицу, говорећи да се он први противио томе. Није посао министра да испуњава личне жеље било коме, већ да доноси одлуке на основу безбедносних процена и ризика. У овом случају, невероватно је да му за адекватну процену није била довољна претходна смрт двоје наших држављана.

      Дачић нам данас даље каже да амбасада ипак неће бити затворена ни након смрти амбасадора, и да ће највећи део својих активности морати да обавља у Тунису, као и друге амбасаде. Зашто нису до сада највећи део својих активности обављали из Туниса? Да ли је морао да буде изгубљен и трећи људски живот, да би Дачић дошао до ингениозног става да ће одсад већина активности морати да се обавља из Туниса? Још једном захтевамо хитну смену политичког дилетантна Ивице Дачића, а уколико до тога не дође, одговорност за смрт троје наших дипломата у Либији биће само Вучићева.

     

Марко Ђуришић, потпредседник СДС и шеф посланичке групе СДС