12. мај 2017 вести

Одлука да се не расправља о смени Маје Гојковић још један доказ кукавичлука власти

   Јучерашња одлука скупштинске већине да не прихвати расправу о смени Маје Гојковић је још један доказ кукавичлука ове власти. Очигледно је да режимске странке, упркос бројчаној надмоћности у парламенту оствареној нефер изборним условима, страхују од демократске и цивилизоване дискусије у којој би се расправљало о многобројним гресима председнице парламента. Плаше се због тога што је Скупштина последњи прозор кроз који може да се пошаље колико толико нецензурисана порука грађанима. Остале прозоре су притиском на медије и независне институције одавно већ затворили, а јуче су закуцали ексере и у последњи. 

 

Маја Гојковић је својом бахатошћу и начином на који је третирала посланике опозиције, те оптужбама на рачун грађана који протестују против власти да ће изазвати немире и коначно суспензијом рада парламента, како би помогла свом партијском шефу Вучићу у кампањи, показала да достојно носи епитет најверније кћери Српске радикалне странке. Новорадикалско рухо није јој помогло да прикрије своју истинску природу, а то је склоност ка ауторитарном вођењу институција и гушењу сваке слободне речи. Њен партијски шеф јуче је по ко зна који пут, забраном дискусије о њеној смени, само потврдио да са овим режимом очигледно није могуће водити демократску дискусију.

 

Опозицији се у оваквим околностима намеће обавеза да покаже далеко већи степен одговорности и предузме кораке за одбрану демократских институција ове земље и правне државе. У супротном, уколико допустимо Вучићевом режиму да настави са растакањем темеља овог друштва, у моменту његовог неминовног суноврата нећемо имати на чему да обнављамо разваљену Србију.

Марко Ђуришић,

Потпредседник СДС и шеф посланичке групе СДС