31. јануар 2017 вести

Србија црна тачка Европе по степену нарастајућег сиромаштва

У Србији се више не живи, у Србији се преживљава. Tо показују последњи подаци који потрвђују да живимо  са само 232 динара дневно. Сиромашни, приморани да се боре за свакодневицу наши грађани тешко живе, а рачуница из дана у дан показује да за живот просечна породица има све мање новца и за најосновније  животне потребе.

Најсиромашнији у региону, са најнижим платама и пензијама, са све више захтева  за оброцима народне кухиње,  са превисоким  рачунима за грејање, струју, воду  и друге комуналне услуге које све мање породица може да плати,  наши грађани забрињавајуће  су се приближили линији апсолутног сиромаштва. На селу људи у Србији данас живе у крајњој беди, без прихода и могућности да зараде. 

Са свега 1,9 евра  просечно дневно  данас живе наша деца, стари, болесни, особе са инвалидитетом, запослени, они које  издржавају други.  Преко трећине становништа за себе каже да је сиромаштно, 1% грађана чак нема шта да једе, а званично преко 100 хиљада деце нема свакодневно за хлеб и млеко.

Због оваквог стања у Србији Европска мрежа за борбу против сиромаштва тражила је од Владе РС да приоритет у актуелној политици буду борба против сиромаштва и  хитно унапређење мера запошљавања и социјалне политике. 

Од тада до данас прошло је много времена, пролазили су возови, зидале се фонтане, државна возила узурпирала је родбина фунцкионера, промашени партијски кадрови запошљавали се и саветовали државне званичнике о вођењу националне  политике, али  мере за заштиту животног стандарда становништва никад нису предузете.

Зато је Србија данас црна тачка Европе по степену нарастајућег сиромаштва. Мрачна слика беде све је суморнија, а тешки, зимски месеци само су потврдили колико нам је као грађанима понижено достајанство.

 
                                                                    РЕСОРНИ САВЕТ СДС 
ЗА РАД И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА