16. фебруар 2017 вести

Тадић: Николићева кандидатура прилика за опозицију да се договори око једног кандидата и промени власт (ВИДЕО)

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је данас да вест о одлуци Томислава Николића да се кандидује за председника Србије показују да је све политичка трговина и да је сада прилика за опозицију да се уједини, промени власт и врате демократске институције.

"Сада имамо ситуацију у којој се види да је све била лаж  -  и њихови (Томислава Николића и Александра Вучића) односи су лаж и државно јединство је лаж и принципијелност о којој говоре и подршка једно другом, јер је све зависило само од трговине", оценио је Тадић у изјави агенцији Бета поводом најаве да би Николић могао бити кандидат за председника Србије.

Он је казао да је Николић пустио "удицу" да ће се кандидовати после чега је настала констернација у владајућој коалицији која је "већ прославила победу Вучића на слави код (лидера Јединствене Србије Драгана Марковића) Палме у Баточини".

Тадић је указао да је Николић данас после више сати ћутања изашао са информацијом да хоће да се договори и да је на тај начин подигао себи цену као на политичкој пијаци.

Он је истакао да је сада прилика да опозиција коначно поново седне за сто и размотри насталу ситуацију и види да ли треба изаћи са једним кандидатом или оно што је Вучић желео, са више кандидата да би се размрвило бирачко тело и "он (Вучић) прошао глатко, као кроз сир, на овим изборима". 

"Њему је Николић бацио изазов овог тренутка у лице и то и јесте једна шамарчина с обзиром да је до сада био неприкосновен у сваком смислу", оценио је Тадић.

По његовим наводима, опозиција треба да се сабере и види какви су следећи потези владајуће коалиције, али  и Социјалистичке партије Србије и Ивице Дачића, који би можда ако Николић остане кандидат ипак под притиском странке и могао да се кандидује.

"Сада је прилика да опозиција покаже да има рационално понашање и покаже да размишља о градјанима и будућности земље и да седнемо и размислимо и да на њихов потез одговоримо политичким отварањем које они не очекују", рекао је Тадић. 

Он је казао и да ће се са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем сигурно састати данас или сутра, а и лидерима разних странака у настојању да надје рационално решење.

Тадић је рекао и да је опозиција добила шансу, да не сме да је пропусти јер ће у супротном градјани плаћати цену ако не додје до промене власти.

"Ово је шанса да се исправе грешке из прошлости које смо и ми чинили и да се Србија консолидује и успостави демократија, обезбеди критичка јавност и слобода медија", рекао је Тадић.

ВИДЕО

Снимак интервјуа можете погледати кликом на следеће линкове:

Видео 1

Видео 2

Видео 3

Видео 4 

 

Извор: www.beta.rs 
Фото: www.blic.rs