15. март 2018 вести

Тадић: Подржавам Ђиласову спремност на формирање савеза, не његов програм

     Због начина на који су медији последња два дана преносили моје изјаве потребно је да још једном јасно прецизирам да сам поздравио Ђиласово придруживање идеји формирања савеза, али не и његов конкретан програм и предлоге које је изнео у медијима. Такође сам апеловао на то да организационе и стратешке принципе не износимо у медијима, већ договарамо за заједничким столом. Упутио сам ту врсту апела управо због тога да не бисмо у медијима водили полемике које шаљу лошу и неистиниту слику о расколима унутар опозиције. Уосталом, уколико заиста желимо да формирамо организацију способну да се супротстави Вучићевој машинерији, требало би за почетак да имамо на уму да ни Вучић не води унутарорганизационе дискусије пред медијима. Поготово не пред непријатељски настројеним медијима. 

 

Дакле, слажемо се око кључних принципа и циљева савеза, али сматрам да не би требало да износимо појединачне предлоге у медијима, јер је управо то супротно заједничкој идеји о ненаметању лидерства. Доказ тога као лоше праксе је што смо сада у ситуацији да у медијима коментаришемо тачке које је изнео Ђилас, уместо то да чинимо иза затворених врата и пред грађане изађемо са решењима, а не са полемикама. Зато нажалост сада морам и јавно да демантујем медијске написе да се слажем са Ђиласовом иницијативом, јер није тачно да се слажем са свим тачкама које је он изнео. Један од примера таквог неслагања је да сам ја против замрзавања странака, јер би такво решење само сузило бирачко тело, а основна претпоставка успеха је уједињење које максимално шири утицај на бираче. 

 

Међутим, као што сам и нагласио, о таквим стварима би требало да расправимо за преговарачким столом, а не у медијма. Само тако можемо доћи до заједничког одрживог решења, уместо до потенцијалних раскола у медијски усмераваним полемикама. Поготово ако имамо на уму гебелсовске усмеравање режимски контролисаних медија да шаљу лошу слику о опозицији. Прекинимо зато са праксом да се пре разиђемо у медијима, него што се ујединимо у стварности.  

Борис Тадић

Председник Социјалдемократске странке