13. мај 2017 вести

Тадић са Сисијем о борби против тероризма

Каиро- Председник Социјалдемократске странке и бивши председник Србије Борис Тадић састао се данас у Каиру са председником Египта Абделом Фатахом ал Сисијем. Тадић и Сиси су разговарали о потреби за глобалном борбом против тероризма и ситуацији у земљама Северне Африке, које се суочавају са конфликтима, политичким кризама и огромним проблемом тероризма.

 

Тадић се током разговора са египатским председником посебно осврнуо на ситуацију у Либији, наводећи да је за само годину дана у тој земљи погинуло троје српских дипломата. ”Тунис, Алжир и Египат су кључни регионални фактори за решавање кризе у Либији и нема решења без максималног укључивања тих фактора.”, нагласио је Тадић подвлачећи да је то посебно битно у светлу чињенице да у тим земљама на појединим деловима власт држе локална племена повезана са ИСИС-ом. 

 

Разговарајући са председником Египта, Тадић је изложио неопходност формирања глобалне алијансе у борби против тероризма и сарадње у тој борби на глобалном нивоу. Сложили су се да је од огромног значаја обнова и стабилизација држава погођених ратом, а Тадић је изразио жаљење што међународна заједница не посвећује довољно пажње томе, игноришући енормне безбедносне и политичке последице таквог односа.  Тадић је посебно истакао улогу културних институција у објашњавању религијских и културолошких разлике, које се често злоупотребљавају као повод за избијање конфликта.

 

Борис Тадић борави у Египту као члан Управног одбора Александријске библиотеке поводом састанака тог одбора, на чијем челу је председник Египта Абдел Фатах ал Сиси.