21. јул 2017 вести

Тадић: ”СНС изнела лаж да сам тражио објављивање уговора са Фиатом”

      СНС лажови, ’ајмо из почетка! Мене називате лажовом, док износите ноторне лажи. Дакле, нисам тражио да се објави уговор са Фиатом, већ да се започну преговори о објављивању уговора, како би јавност била упућена у детаље тог уговора и како би се коначно прекинуло са спекулацијама, којима све време манипулишете. Јасно сам рекао да су се технолошке, економске и политичке околности промениле у последњих пет година и да ова Влада има могућност да покрене преговоре са Фиатом о објављивању уговора. Био сам врло прецизан када сам рекао да бисмо ми данас у оваквим околностима те преговоре покренули, али да је то сада одговорност ове Владе. 

 

Уместо што покушавате опет безочним лажима да замаглите истину, боље објасните грађанима због чега ништа нисте учинили од 2012. године да би се избегла криза у Фиату и угрожавање опстанка Фиата у Србији. Ова власт није испунила обавезе предвиђене уговором, попут изградње инфраструктуре око Крагујевца за лакши транспорт производа. Зашто Влада није на време именовала чланове управљачих тела са своје стране, без чега није могла да има утицај на процесе у Фиату, иако имамо одређени проценат акција? Зашто Влада није преговарала о новом моделу, без кога је неодржив опстанак аутомобилске производње? Зашто за пет година ниједном нисте покренули преговоре о доласку и других произвођача аутомобила? Зашто сте донели Закон о раду који је смањио права радника, а повећао права послодаваца? Или сте можда очекивали да ће, уместо државе, о нашим радницима водити рачуна инвеститори који долазе због профита? Да ће им они повећавати плате и права, док им их ви смањујете? 

 

Прво сте радницима смањили плате и радна права, а потом и званично промовишете Србију као земљу јефтине радне снаге. И то вам је једина инвестициона стратегија, па није ни чудо да су инвестиције и даље мање него што су биле 2011. године. Уместо да одговорите на питање зашто је  вашом неактивношћу и неспособношћу угрожен опстанак инвестиције која учествује са 10% у извозу и од које зависи животни стандард грађана, износите лаж како сам тражио објављивање уговора. Тачно је да је објављивање уговора раскидајући услов, али је и тачно да сам тражио отварање преговора о објављивању и да таква врста преговора није забрањена постојећим уговором. СНС лажови, након ваше власти деведесетих година оставили сте пустош крађе незапамћене у историји Србије, па немате никакво право да држите било коме лекције о наслеђеним стањима. А у случају инвестиција произвођача аутомобила, најтеже је довести првог инвеститора. Након што смо довели Фиат, имали сте отворена врата за довођење и других инвеститора. Не да нисте били у стању да доведете било ког, него нисте очигледно у стању ни да сачувате оно што сте затекли доласком на власт. Једино што успевате је да брутално лажете грађане о невероватним успесима и да паразитирате на ономе што је претходна власт постигла пре 2012. године. 

Борис Тадић