2. март 2017 вести

Тадић за Данас: Вучић влада по принципу "држава, то сам ја"

Бивши председник Србије и лидер СДС говори за "Данас" о предстојећим изборима

Јеремићу сада ништа не замерам * Подржаћемо Јанковића ако уђе у други круг * Вучићев улазак у други круг би већ био његов пораз и почетак краја

"Да о Вуку Јеремићу не мислим да је талентован политичар са великим способностима, не бих ни сарађивао са њим током председничког мандата. Све замерке које сам имао на рачун њега као министра спољних послова су безначајне спрам изазова са којим се данас Србија суочава. Уосталом, свих ових месеци смо водили разговоре и о нашим политичким размимоилажењима и након тих разговора уверен сам да би Вук Јеремић водио Србију у добром правцу и да је кандидат који има велику шансу да победи Вучића. Без обзира на све замерке из прошлости данас смо уједињени око заједничке идеје промене власти која уништава нашу државу и друштво”, каже у разговору за Данас Борис Тадић, бивши председник Србије и лидер СДС, одговарајући на питање како Јеремић може да буде добар председнички кандидат ако није био добар шеф дипломатије.

* Зашто је за СДС Јеремић бољи кандидат од Јанковића?

- И Јанковић и Јеремић су добри кандидати, али за нашу одлуку је било пресудно ко од њих двојице има већу шансу да победи Вучића. Ако би Јанковић ушао у други круг, подржали бисмо га. Најбитније је да што већи број опозиционих гласова концентришемо на једном месту.

* Да ли ћете активно учествовати у Јеремићевој кампањи?

- Наравно да ћемо активно учествовати у кампањи и борити се за бољу видљивост идеје и политике иза које стојимо. Покушаћемо да се изборимо за простор у медијима, али ћемо се пре свега ослањати на личну комуникацију са грађанима, на друштвене мреже и алтернативне начине комуникације. Данас је свакако грађанима јасно да је већина медија у Србији заправо у функцији само гласника СНС-а, па такав кредибилитет и имају ти медији. Зато се контрола медија увек на крају окреће против оних који их контролишу.

* Због чега се Ви нисте кандидовали на председничким изборима? Ви сте бар особа коју грађани у унутрашњости Србије много више познају неголи Јеремића и Јанковића.

- Поштовали смо вољу грађана који су тражили нестраначког кандидата и у околностима у којима су се кандидовали Јанковић и Јеремић свака кандидатура страначких лидера би била само расипање гласова и смањивала би шансу за победу над Вучићем. Ово је шанса да коначно сменимо ову погубну власт и зато не сме бити протраћена на лична и страначка позиционирања. Свако ко размишља другачије не показује одговорност према будућности ове земље. Зато моја одлука да се не кандидујем не показује да сам се повукао из дневне политике, већ да у њој учествујем одговорно и да подржавам одлуке које воде победи опозиције.

* Како то да опозиција ни овога пута није могла да се уједини око једног заједничког кандидата, док је на другој страни Вучић успео да окупи све странке владајуће коалиције. Да ли је сујета опет прорадила?

- Па опозиција је управо показала да нема проблем сујете јер су сви страначки лидери, осим Радуловића, стали иза Јеремића и Јанковића. То што опозиција нема једног кандидата је због тога што Јанковић и Јеремић нису направили договор, а не због сујета страначких лидера. С друге стране, и са два кандидата може се рећи да је опозиција уједињена на овим изборима, поготово у односу на чињеницу да верујем да ћемо сви у другом кругу стати иза једног. Међутим, то што су владајуће странке стале иза једног кандидата и што се лично Вучић кандидовао, показује пораст страха и слабости власти пред нарастајућом снагом.

* Сами сте упозоравали да они који не разумеју значај уједињења опозиције ништа не знају о политици, или раде за Вучића. Ко то онда ради за Вучића у опозицији?

- Боље би било да је опозиција изашла са једним кандидатом, али и са два кандидата опозиција је уједињена. У интересу Вучића раде све оне странке које нису дале подршку једном од два кандидата и које користе ове изборе за личну промоцију угрожавајући шансу да победимо Вучића непотребним расипањем гласова.

* Обесхрабрују ли опозицију и грађане свакодневна истраживања по којима Вучић побеђује у првом кругу?

- Није реално да Вучић победи у првом кругу. И власт је свесна тога и зато пласира причу о својој снази управо да би стварањем такве перцепције надоместила њен недостатак. Вучићев улазак у други круг би већ био његов пораз и почетак краја ове власти.

* О победи Вучића у првом кругу говори и Саша Радуловић. Зашто сте га означили као највећег непријатеља опозиције?

- Зато што опозицији не расипа гласове Вучић, већ странке које не разумеју да је што веће концентрисање опозиционих гласова и победа над Вучићем важнија од њихове личне и страначке промоције. Све те њихове математике којима правдају одлуку да не подрже Јанковића или Јеремића служе само покушају прикривања чињенице да им је страначки интерес изнад општег. Док год такве странке буду успевале да грађане убеде да су искрена опозиција, имаћемо проблем расипања гласова.

* Тврдите да је атмосфера у друштву неподношљива, да власт користи гебелсовске методе, а да су следећи корак физичка насиља и ликвидације. Нису ли те Ваше констатације прејаке?

- Нажалост догађаји којима свакодневно сведочимо говоре да те констатације нису прејаке. Србија је данас земља у којој се урушавају институције и правна држава, неометано суспендује Устав, подржава криминал и у којој се ниједан грађанин не може осећати безбедно. Ова власт је креирала систем у ком се грађани ослањају на партијску књижицу СНС-а, а не на државу. У странци траже и посао и егзистенцију и сигурност.

* Да ли Вас је изненадила одлука Вучића да се он кандидује, а не да подржи Николића?

- Не. Вучић је свестан да врло лако може изгубити на овим изборима, као и тога да његова странка ни за пет година власти није изнедрила ниједног лидера или квалитетног политичара и да су сви око њега само марионете. У таквим околностима морао је не само лично да се кандидује, већ и да иза њега стану све странке власти. То је најбољи показатељ нивоа страха и панике власти од пораза на предстојећим изборима.

* Петодневни трилер између Николића и Вучића завршен је примирјем. Верујете ли да је Николић намирен?

- Њихово "примирје" није производ политичког договора, већ бруталне трговине. А сваки такав договор може бити прекинут чим буде угрожен њихов интерес око ког тргују. Такви договори немају никако утемељење у вредностима, принципима или било чему што је трајнијег карактера.

* Чланице владаће коалиције, посебно СПС и Дачић, сада слепо подржавају Вучића. Може ли та идила да потраје, или се може завршити утапањем СПС у СНС?

- Дачић је политички талац "Вучићевих фиока" и његова политичка судбина, а вероватно и слобода, зависе искључиво од Вучића. Иако је истрага против Дачића, која је започета у време мог председничког мандата, завршена у време мандата ове власти, ми и даље не знамо шта је у тим "фиокама".

* Уколико Вучић победи на изборима, каквог премијера очекујете, неког ко ће беспоговорно слушати председника или бити самосталан? Напредњаци су Вама својевремено замерали да сте истовремено били и председник и премијер.

- То је такође једна од баналних флоскула која је пласирана у јавност и која не одговара истини. А та дилема да ли би Вучић као председник био најмоћнији човек у држави је лажна, јер Вучић и данас већ то јесте. Вучић и данас влада по принципу "држава, то сам ја" и његова воља је изнад свих закона и институција, а камоли изнад појединачних политичких функција. У том смислу потпуно је свеједно да ли такав накарадни принцип владања спроводи са премијерске или председничке функције. Па он је то био и обављајући функцију ППВ-а (првог потпредседника Владе). То је данас јасно свим грађанима Србије и то је политика која мора бити кажњена и побеђена на предстојећим изборима јер цену те политике плаћају грађани и то буквално, својим новцем.

* Може ли Вучић да направи грешку Николића и да поднесе оставку на место председника странке?

- Не верујем да ће поднети оставку на место председника странке. Он се не одриче ниједне полуге моћи и власти, па у страху од пораза на изборима чак се не одриче ни премијерске функције током предизборне кампање. Тиме не само да злоупотребљава државну функцију и унапред поставља нефер услове у кампањи, већ и огољава сву лицемерност ове власти, која је нападала Јанковића да злоупотребљава функцију омбудсмана.

Извор: www.danas.rs