15. фебруар 2017 вести

Вучић кукавички у кампању као премијер и председнички кандидат

 

Социјалдемократска странка сматра да би Александар Вучић, након јучерашње објаве да ће бити председнички кандидат СНС-а, требало одмах да поднесе оставку на месту премијера. Вучићев страх од лошег изборног резултата, не сме бити изговор за овакво политички неморално и кукавичко онемогућавање фер услова у кампањи и бруталну злоупотребу државне функције.

Вучићева изјава да неће поднети оставку на месту премијера и да ће у кампањи учествовати ”ван радног времена и нерадним данима” је не само вређање здравог разума грађана, већ и очигледан доказ непринципијелности ове власти која је критиковала Сашу Јанковића што одавно није поднео оставку на месту обмудсмана. Подсећамо их да је Јанковић поднео оставку пре кампање, баш као што ни Борис Тадић 2012. године није учествовао у председничкој кампањи обављајући функцију председника државе. Овакав потез Александра Вучића, незапамћен у скоријој историји Србије, је доказ  највеће политичке слабости њега и странке на чијем је челу. Очигледно је да Вучић не само да мора лично да се кандидује због страха да кандидат СНС другачије не би могао да победи, већ има толики страх од опозиционих кандидата да сматра да у фер условима нема шансу за победу. Наравно да представници власти у овом случају неће изаћи да говоре о злоупотреби функције и политичком неморалу, као што су то чинили у случају омбудсмана. Али ће то бити и најјасније признање недоследности и лицемерја ове власти, која није у служби државе и грађана, већ само Александра Вучића.

Ово неће бити кампања председничких кандидата, већ председничких кандидата и премијера. Ово, дакле, неће бити кампања једнаких услова за све кандидате, већ кампања у којој ће Вучић злоупотребом премијерске функције покушавати да државним активностима и медијским простором надомести своју политичку слабост. Ово није доказ само слабости ове власти, већ и коначно огољавање њеног карактера. У том смислу, предност коју Вучић покушава да обезбеди злоупотребом функције је заправо предност за опозицију, јер Вучић може у кампању да уђе задржавајући премијерску функцију, али не више и маску којом годинама обмањује грађане Србије држећи им лекције о храбрости и политичком поштењу.