11. април 2020 вести

Тадић: ”Ова криза је рај за ауторитарне режиме”

Бивши председник Србије и председник СДС Борис Тадић у интервјуу за немачки лист Тагесшпигл говорио је о атмосфери у Србији током ванредног стања, опасностима угрожавања демократије под плаштом кризе и о томе да је ова криза рај за аутократске режиме. 

 

”Власт у Србији је прво правила шале на рачун коронавируса и исмевала страх од опасности, да би потом увела најригорозније мере у Европи. Влада и лекари из кризног штаба су на почетку реаговали неодговорно, поручујући да је коронавирус најсмешнији вирус у историји човечанства, да није опаснији од обичног грипа и препоручујући да би жене требало да иду у шопинг у Милано због попуста. Недељу дана касније су променили стратегију, упали у панику и увели стриктне мере.”, рекао је Тадић и указао на то да је таква контрадикторна реакција власти довела до тога да део грађана нема поверење и не поштује мере. Апсурд је да власт која је исмевала пандемију сада пребацује одговорност на грађане да не схватају довољно озбиљно мере.

Он је изразио забринутост да мере које је увела влада немају за циљ само заштиту грађана и здравственог система, већ да Вучић жели да увођење ванредног стања искористи у политичке сврхе. ”Плашим се да се током ванредног стања корак по корак ојачава ауторитарни курс Вучићеве власти и да постоји могућност да напустимо атмосферу про ЕУ оријентације и да се у овој изолацији навикнемо на потпуно нову атмосферу. Након осмогодишњег урушавања демократије у Србији, Вучић користи ванредно стање за њено додатно урушавање.”, упозорио је Тадић.

Он је истакао да је ова ситуација је прави рај за ауторитарне режиме. ”Користе ову кризу за укидање јавне дебате. У Србији је ухапшена новинарка само зато што је извештавала о лошем стању у једној болници у Новом Саду. Намера власти је јасна -Ко извештава о проблемима, биће санкционисан.”

”Ми данас у Србији имамо само неколико независних медија, али ниједан са националном фреквенцијом. Међутим, за такво стање демократије су индиректно одговорни и неки шефови ЕУ држава. Многи од њих подржавају Вучића због обећања да ће бити сервилан по питању решавања косовског проблема и јер он по питању Косова чини оно што бивша демократска власт из уверења није желела. Међутим, Вучић је истовремено такву позицију искористио за укидање слободе медија и демократских стандарда. Ми данас не живимо у демократији у којој смо живели пре 2012. године.” подвукао је Тадић.

На питање да ли се слаже са Вучићем који показује разочараност у понашање ЕУ током кризе и са његовом изјавом да европска солидарност више не постоји и да је брат Србије Кина, Тадић је одговорио да би и он на Вучићевом месту потражио помоћ Кине, али да је театар који Вучић тим поводом изводи  потпуно непотребан. ”Вучићева пренаглашена захвалност Кини и истовременo подривање ЕУ у контексту наводно изостале помоћи и солидарности сигурно неће бити добро примљена од стране шефова држава ЕУ и биће забележена у дипломатским круговима.” 

Говорећи о улози ЕУ као глобалног актера Тадић је рекао да ЕУ нема улогу глобалног актера какву је имала пре 20 година и да ћемо видети шта долази након ове кризе. ”Ово је време занимљиво за интелектуалце, али веома опасно за политичаре, који ће морати да носе одговорност за доношење одлука у непредвидивом свету.”