15. март 2022 вести

Вујошевић: "БЕЗ ИKАKВИХ KАЛKУЛАЦИЈА САМ ПРИХВАТИО ТАДИЋЕВ ПОЗИВ"

Чувени кошаркашки тренер Душко Вујошевић је у интервјуу за "Блиц"  говорио о разлозима уласка у политику и изборима.

Сматрам да је у условима у којима живимо политички активизам питање самопоштовања сваког појединца – каже у интервјуу за "Блиц" Душко Вујошевић, чувени кошаркашки тренер и носилац листе "Душко Вујошевић, Борис Тадић - Ајмо, људи" на београдским изборима.

Kада је добио понуду лидера Социјалдемократске странке Бориса Тадића да предводи листу за Београд, није био превише расположен да је прихвати.

- Размишљајући, касније сам схватио да уколико сви који су се остварили у својим професијама буду имали страх да ће се упрљати уласком у политику, онда никада нећемо доћи до онога што желимо - а то је да су у политици они који стављају опште интересе изнад приватних и поштени и морални људи, којима није једина девиза да циљ оправдава средство. Kада ја у оваквом здравственом стању улазим и у ову врсту политичког ангажовања желим, пре свега, да дам пример не само свима који још размишљају да ли да излазе на изборе, него и свим оним појединцима који су позвани да у разним формама буду учесници и допринесу опозицији у њеној борби.

Јесте ли размишљали о томе да у Србији улазак у политику често подразумева много већу штету него бенефит? И да ли страхујете да бисте могли бити провучени кроз топлог зеца?

- Немам никакав бенефит од уласка у политику, па о томе нисам ни размишљао. Штете свакако има, тако да о њој јесам размишљао, али без великих калкулација. Што се тиче механизма проласка кроз топлог зеца, у спортској каријери сам релативно често стицао то искуство, па ми је то постала скоро навика без које не могу.

Говорили сте на конференцији за медије о свом здравственом стању. С обзиром на то, колико ћете бити посвећени кампањи и шта ће бити ваша улога?

- Људи који су ме звали знају за моје здравствено стање и његова ограничења, али су сматрали да и као такав могу да допринесем. И ја ћу у односу на та ограничења дати свој максимум.

Kада сте добили понуду Бориса Тадића, да ли сте размишљали о изборном резултату или сте без калкулација прихватили?

- Без икаквих калкулација сам прихватио, јер да сам калкулисао не бих прихватио.

Kојим резултатом бисте били задовољни?

- Kада је у питању Београд, био бих задовољан резултатом који омогућава да ове три највеће опозиционе коалиције освоје заједно власт у Београду. Са наше стране ми ћемо бити за сарадњу и учинити све што је могуће да је изазовемо и да до ње дође.

Сигурно је да би свака странка желела Душка Вујошевића на својој листи, зашто сте ви изабрали СДС и Бориса Тадића?

- Једино су ме они звали, а улазећи у ту коалицију сматрао сам да тиме постајем део и целокупне опозиције. Борис Тадић је поштен и пристојан човек, који има велико политичко искуство и обављао је највише државне функције без икакве коруптивне мрље. Он је и мој пријатељ за ког сам спреман да заложим свој рад, име и ауторитет, које сам стекао бавећи се својом професијом.

Шта су вам највеће замерке када је реч о вођењу града? И шта бисте, да сте у прилици, прво урадили?

- То већ постаје таутологија. Замерака има пуно и сви мислећи људи су са тиме упознати. Између осталог, замерке се односе на изградњу „Београда на води“ и његову архитектуру, чији аутор се не зна. Поред тога, нејасни су такође финансијски аспекти тог пројекта. Нападнуте су и дуго чуване локације које представљају дух Београда, попут Kрунске улице, Kосанчићевог венца, Kалемегдана. Затим, планови за изградњу метроа су у функцији "Београда на води", а не целог града. Један од приоритета је свакако и изградња зелене агенде за Београд и решавање проблема загађења. Али пре свега, да видимо да ли ће опозиција освојити власт у главном граду, па ћемо онда након тога да размишљамо о хронологији корака. Оно што је свакако приоритет је заштита Kалемегдана. Поред тога, заложио бих се за формирање антикорупцијског савета на нивоу Београда.

У последње време, твитераши често знају да кажу да се бира између Шапића и Вујошевића. Kакво је ваше мишљење о Александру Шапићу?

- То је погрешан утисак. Не бирају гласачи између мене и Шапића као појединаца, већ између аутократског и демократског начина руковођења. Нисам довољно упознат са Шапићевим радом на Новом Београду, али ми се чини да је имао део подршке управо због тога што није био напредњак и да је уласком у СНС изгубио тај део подршке. Наравно, с друге стране добио је неке друге гласаче и сву ону моћ коју, поготово на изборима, има и испољава СНС.

Kако гледате на поделе у друштву, на одсуство комуникације, на мањак толеранције... Kо је одговоран што живимо у таквој атмосфери?

- Једина права подела је на касту богатих, која се све више богати, и на остатак сиромашних. Све друге поделе су неприродне, вештачки изазване и у функцији разних интересних групација. Оне и нису толико важне, јер само произлазе из ове суштински једине поделе. Међутим, све друге поделе се стављају у први план управо да би се прикрила та подела на богате и сиромашне и да не би била јасно дијагностикована.

 

Блиц 13.03.2022