20. мај 2022 вести

Борис Тадић на инаугурацији председника Источног Тимора

     Председник Социјалдемократске странке и бивши председник Србије Борис Тадић борави у вишедневној посети Источном Тимору, на позив председника  Жозе Рамоша Орте да присуствује његовој инаугурацији. Поред састанка са председником Ортом, који је десет година након његовог последњег председничког мандата реизабран на ову функцију, током боравка у Источном Тимору Борис Тадић имаће низ састанака и са другим представницима ове државе. Он је такође био гост и на прослави 20 година од стицања независности Источног Тимора. 

”Данас народ Источног Тимора, након вишевековне борбе за слободу од колонијалне португалске власти, сурове јапанске окупације током Другог светског рата, повратка колонијализма, четврт века бруталне индонежанске окупације, огромних економских разарања и људских жртава, слави 20 година независности и слободе. У Источном Тимору боравим на позив мог пријатеља, добитника Нобелове награде за мир Жозе Рамоша Орте, који је након више година поново изабран за председника државе. Грађани ове прелепе земље имају завидан ниво демократије, стварно слободне изборе без крађе, без контроле изборног процеса медијском и финансијском доминацијом и мирну и цивилизовану примопредају власти. Част ми је да сам данас гост председника Орте и надам се да ће се и грађани Србије поново изборити за демократију, на коју ће моћи да буду поносни.”, поручио је Тадић из Источног Тимора. 

Он је додао и да је Источни Тимор светао пример успостављања одрживог мира и стварног помирења некадашњих непријатеља. ”Као председник Србије радио сам пуном снагом и из најдубљих уверења на томе да такав пример буду и Србија и земље бивше Југослаије. Упркос свим околностима у којима се данас налазимо и даље дубоко верујем у то и знам да ако то могу да постигну људи на овој осетљивој тачки света, можемо поново и ми у Србији и на Западном Балкану. Сигуран сам да ћемо једног дана поново и ми славити демократију и стварно помирење у региону.”, подвукао је Тадић.