8. септембар 2020 вести

Борис Тадић покреће иницијативу за договор око нове стратегије опозиционе борбе

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић је на јуче одржаној конференцији за новинаре позвао све опозиционе лидере на договор о јасној стратегији даље опозиционе борбе. Иницијатива коју покреће усмерена је на проналажење најефикасније стратегије за победу над режимом, која узима у обзир и неуспехе свих опозиционих стратегија и иницијатива након 2012. 

Поред јавно упућеног позива свим опозиционим лидерима и појединцима који истински желе да победе Вучићев режим, Борис Тадић ће упутити и званични позива на заједнички састанак. ”Победа над овим режимом је могућа и зависи само од стратегије и организованости опозиције. Очигледно је да сви досадашњи модели нису дали резултат и да се опозициона борба више сводила на борбу за боље место на Титанику, него за победу над режимом. Потписивање Вашингтонског споразум је последњи аларм за упозорење да је крајњи тренутак за стратешку консолидацију опозиције, јер ће последице  Вучићевог дилетантског и аматерског управљања Србијом бити погубне и дугорочне.”, изјавио је Борис Тадић. 

Иницирајући договор око заједничке стратегије, он је истакао да је потребно не само организовати опозицију у више колона, већ редефинисати и критеријуме по ком се формирају те колоне, како би се превазишле све препреке које су се појављивале током претходних пројеката уједињења и укрупњавања опозиције. ”Опозициона сарадња би требало да се заснива на међусобној сарадњи не само идеолошки, већ и тактички и организационо компактних колона или коалиција, а не на простом уједињењу у једну или две колоне. Последњих осам година сам подржавао све иницијативе опозиције које су за циљ имале смену овог режима. Нажалост, све су водиле опозицију у све веће поразе и зато сам донео одлуку да позовем све лидере опозиције на разоговор о предлогу стратегије, за коју верујем да би могла да поведе опозицију у коначну победу над Вучићевим режимом.”, истакао је Борис Тадић и додао да је стратешка консолидација опозиције у Србији могућа, баш као што је била могућа и у Црној Гори пред недавно одржане изборе, на којима је опозиција након три деценије победила владајућу странку.