3. јул 2022 вести

Деценија пљачке јавних предузећа у Србији

      Јавна предузећа у Србији су у претходних десет година постала оружје владајуће странке за борбу против политичких противника и финансирање останка на власти.  Иако су та предузећа углавном монополи у својим секторима са свим предиспозицијама да буду профитабилна, лошим управљањем и пљачком доведена су на саму ивицу пропасти, уз катастрофално лоше пословне резултате. Истовремено, из тих предузећа су исисавана значајна средства за финансирање политичких активности странака и лично богаћење чланова истих. На овај начин, јавна предузећа су претворена у финансијске болеснике који разбољевају и трују наш целокупни економски систем и наше друштво, а на шта већ неколико година указују чак и неке независне државне институције попут Фискалног савета. Ово је укратко закључак наше анализе резултата пословања два највећа јавна предузећа у Србији ЕПС-а и Телекома у 2021. години и на почетку 2022. године. 

ЕПС је од предузећа које је 2011. године остварило рекордне резултате, за само 10 година дошло у ситуацију да не може да произведе довољно угља и електричне енергије. За само неколико месеци, од децембра 2021. до априла 2022. године, ЕПС је остварио око 450 милиона евра губитака у пословању. Најаве су да ће се ЕПС у наредном периоду задужити око милијарду евра, што ће уз даљи пад прозиводње, довести ово предузеће на ивицу банкротства.

Са друге стране, Телеком се системски пљачка од 2017. године, када је у само две године управа потрошила преко пола милијарде евра за сумњиве аквизиције, које су владајућој  СНС обезбедиле медијску доминацију. Новац грађана је употребљиван за испирање мозга тих истих грађана. Свих претходних година смо упозоравали на то. Телеком је за само 5 година повећао свој јавни дуг чак три пута, уз пад ЕБИТДА и профитабилности. Како би прикрили лоше резултате, предузеће од 2019. године неколико пута мења рачуноводствену политику и користећи “креативно” рачуноводство приказује далеко бољи резултат него што то он стварно јесте. Та чињеница, као и висина јавног дуга која је према проценама средином 2022. године прешла 2 милијарде евра, уз најаву још 500 милиона евра задуђивања до краја године, прети да у потпуности обезвреди ово државно предузеће. 

Поводом катастрофалног уништавања јавног сектора и анализе података до којих смо дошли, јавности ће се обратити потпредседник Социјалдемократске странке проф. Горан Радосављевић на конференцији за новинаре.