13. јун 2015 вести

Грађани настављају да плаћају цену неспособности владе и кроз поскупљење струје

     Премијер и чланови владе свакодневно говоре о смањењу дефицита и побољшању економске ситуације, док смо истовремено сведоци да се сваког месеца повећавају порези и намети грађанима и уводе нови. Након недопустивог повећања пореза на имовину, сада се суочавамо и са увођењем пореза на струју и поскупљењем струје. Ако је дефицит мали и ако се економски параметри побољшавају, зашто онда влада наставља да на сваки могући начин узима новац од грађана Србије?

     Влада обмањује грађане да ће поскупљење струје наводно допринети инвестицијама ЕПС, јер највећи део прихода од повећања ће се сливати у државни буџет, а грађани и ЕПС неће готово ништа имати до тога. При том, остали смо ускраћени за план коришћења средстава од  поскупљења струје. Нејасно је да ли ће та средства бити усмерена за подстицање привреде или само за текућу потрошњу коју влада није способна да подмири на други начин.

Дакле, грађани и кроз поскупљење струје настављају да плаћају цену владе која нема способност да повећањем привредног раста и инвестиција решава економске проблеме. Социјалдемократска странка предлаже да влада престане престане да субвенционише губиташе, уместо што и увођењем  акциза на струју практично грађани носе терет тих субвенција.

     Подсећамо да је министар Вујовић рекао да грађанима не би требало најавити поскупљење струје како се не би оптерећивали лошим вестима. Очигледно је да је политика ове владе да се грађанима пласирају добре вести, док им се истовремено смањују плате и пензије и повећавају намети. Грађанима нису потребне добре вести о смањењу дефицита, већ конкретна решења која ће им омогућити пристојан живот и прекинути даље осиромашавање. 

Тестчћшђж