13. март 2019 вести

Кнежевић лажима тражи политичко уточиште код новог аутократе

       Председник Атлас групе Душко Кнежевић не престаје већ недељама да износи неистине о његовој улози у дешавањима у политичком животу Србије пре 2012. године. Након што је синоћ у емисији Упитник на РТС-у изнео оптужбу да је и у време када сам ја био председник ДС-а финансирао ту странку уплаћивањем новца на стране рачуне и ”давањем новца на руке лидерима странке”, постављам му јавно питање - ком лидеру ДС-а је давао новац и у време чијег председничког мандата је био финансијер ДС-а? Кнежевић наводи да је био финансијер ДС-а ”10, 15 година и у време пре него што је председник ДС-а био Зоран Ђинђић”. То значи да је он финансирао ДС од почетка деведесетих година, па је нејасно како је онда у току тих 10, 15 година стигао да финансира ту странку и током мог мандата.  Зато је битно да Кнежевић прецизира своју оптужбу, јер овако оставља простор за тумачење да је мени лично давао новац или да је у време мог мандата финансирао странку уплаћивањем новца на неке тајне рачуне. Уколико Кнежевић ипак упућује ову оптужбу за кривично дело на мој рачун, онда ћу га тужити за изнету ноторну неистину, будући да у време када сам ја био председник ДС-а Душко Кнежевић није био финансијер странке, нити је странка у то време имала тајне рачуне у иностранству. 

 

Већ сам раније демантовао неистине које је изнео Кнежевић о томе како сам ја умислио да Мило Ђукановић хоће да ме убије и како је он учествовао у преговорима о формирању коалиције са СПС-ом 2008. године. Кнежевићеви аргументи су на том нивоу бесмисла да он као доказ тога да је утицао на формирање владе 2008. наводи чињеницу да је та влада формирана. По тој логици Кнежевић би могао да тврди и да је утицао на први лет човека на Месец и као доказ наведе да је човек заиста био на Месецу. Поред тога, он наводи да је на наводном састанку код мене поводом формирања коалиције са СПС-ом разговарао, између осталог, о одбрани Слободана Милошевића у Хагу, чиме се уплиће у сопствене лажи будући да је Милошевић преминуо 2006. године, а разговори о коалицији са СПС су се водили 2008. године. Тешко је поверовати да новинарка која је водила овај интервју има баш толику инсуфицијентност у расуђивању да не примети ову очигледну временску и логичку омашку, па је јасно да се ради о намерном прескакању овог доказа да Кнежевић износи неистине.

 

Човек који отворено признаје да је борбу против режима Мила Ђукановића започео тек када је Ђукановић одбио да му учини услугу и када му је саопштио да хоће да се дистанцира од њега је очигледно човек који се води искључиво личним и пословним интересом. Кнежевићу није сметало стање демократије у Црној Гори док је био део система Мила Ђукановића и да Ђукановић није одлучио да се дистанцира од њега и данас би био сарадник у корупцији, а не  ”борац за правду и демократију”. Сад се поставља питање, а који је интерес онда Кнежевића да напада лажима бившу власт у Србији и шта то њега квалификује за борца за правду и упирање прстом у друге? Године учествовања у финансирању Миловог режима зарад очувања пословних интереса? И одговор је више него јасан- Кнежевић добија простор на РТС и другим медијима у Србији које директно контролише Вучић, јер је Вучићу у интересу да се направи дисконтинуитет између протеста у Црној Гори и протеста у Србији и јер се плаши регионалне синергије протеста против аутократских режима. Кнежевић добија простор у Вучићевим медијима, а за узврат покушава да изједначи Ђукановићев режим у Црној Гори са влашћу у Србији пре 2012. године, да би се замаглила чињеница да заправо Ђукановићев и Вучићев режим функционишу по истим принципима и да су оба режима угрожена истим грађанским протестима. Циљ је да се бивша власт представи као корумпирана на начин на који је Ђукановићева, како би се послала порука- оно против чега се данас боре грађани у Црној Гори у Србији је већ постигнуто доласком Вучића на власт. Међутим, истина је да смо се ми борили против тајкуна и да сам доласком на место председника ДС обуставио финансирање те странке од стране тајкуна, од Мишковића па надаље, и ушао у сукоб са њима. Ти тајкуни су надаље тражили ново политичко уточиште финансирајући СНС и њихов долазак на власт.  Уосталом и сам Кнежевић је био пре 2012. године један од подржавалаца СНС-а, па је и то директно супротно његовој тврдњи да је био финансијер ДС-а и у време мог мандата. Након 2012. године СНС отворено тајкунизује Србију, враћајући тајкунима услуге  финансирања из времена када су били опозиција, а тајкунизовану Вучићеву Србију најбоље илуструје слика  на којој слави победу на председничким изборима раме уз раме са ослобођеним Карићем. 

 

Будући да Вучић од доласка на власт следи модел владавине Мила Ђукановића, са амбицијом да по том моделу и он влада деценијама, логично је да је уплашен сада када је уздрман режим на који се угледао. Вучић је ипак био добар ученик Миловог режима, јер корупција коју описује Кнежевић се овог тренутка дешава и у Србији, ма колико покушавали да представе да је то било у времену бивше власти и као што је Кнежевић до сада имао уточиште код Ђукановића, сада га очигледно тражи код Вучића. Нико нормалан не би могао поверовати да би добијао ударни термин на РТС-у да то није у некон интересу овог режима. Међутим, ради се само о очигледним очајничким потезима аутократских режима да се одрже на власти и у Србији и у Црној Гори, а последњи трзаји истих аутократа и њихових  истих слуга, свакако неће спречити вољу народа у обе државе да се изборе за демократију. Дакле, употреба Кнежевића у Србији заправо показује истоветност Вучићевих и Ђукановићевих метода, а не не дисконтинуитет протеста у Србији и Црној Гори. Трагикомично је, ипак, што Вучић и његови медији нису могли да нађу неког кредибилнијег да говори о корумпираности других. 

 

Никада нисам узео било какав новац од Кнежевића, нити сам икада имао сазнања да је било ко из странке коју сам водио то учинио. Без обзира на очигледне мотиве Кнежевића да потражи политички заклон код новог аутократе, износећи неистине на рачун бивше власти у Србији, јавно му још једном постављам питање-Коме је из ДС-а давао новац на руке и на који страни рачун је уплаћивао новац? И да ли је у стању да јавно пружи одговори иза ког може да стане и пред законом, а не само пред Александром Вучићем и његовим медијима, као што је до недавно стајао пред Милом Ђукановићем?

Борис Тадић

Председник Социјалдемократске странке