22. октобар 2015 вести

СДС Београд: Медији у Србији трпе и „физичку цензуру“

     Градски одбор Социјалдемократске странке у Београду најоштрије осуђује и сматра да је скандалозан напад на новинаре мреже „Крик“ од стране Комуналне полиције и обезбеђења градоначелника Београда Синише Малог и захтева реакцију надлежних органа како би се стало у заштиту права новинара у Србији. 

 „Овакав однос државних чиновника према представницима медија јасно указује на чињеницу да се на медијску сцену уводи и појам „физичке цензуре“ медија у Србији. Понашање градоначелника Малог је апсолутно непримерено и од њега, као државног функционера, захтевамо да објасни поступке Комуналне полиције и чланова личног обезбеђења, јер су физички напади на новинаре постали превише чести да би се случајеви завршавали са извињењима. Насилно одузимање опреме и мобилних телефoна новинарима на јавном месту, од стране личног обезбеђења градоначелника, је недопустиво и очекујемо најхитнију реакцију надлежних органа.“ изјавио је председник Градског одбора Социјалдемократске странке у Београду Александар Ивановић.

     СДС се недвосмислено залаже за слободу медија и заштиту права новинара и уједно подсећамо да смо више пута указивали на најгрубља кршења новинарских права у Србији, а један од најскоријих случајева спречавања рада новинара се догодио и новинарској екипи „Истиномера“, такође од стране Комуналне полиције.

     Напомињемо да је СДС раније затражила оставку градоначелника Београда Синише Малог због урушавања демократије, правног поретка и злоупотребе власти.