5. фебруар 2016 вести

Недопустив однос Вулина према особама са инвалидитетом


Лош однос према социјално рањивим групама и политикантсво уместо одговорности, министар Вулин још једном је показао приликом доделе финансијских средстава организацијама за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Одлуком да не подржи рад удружења слепих и слабовидих Србије „Бели штап“, које постоји  већ  13 година,  не само да је онемогућио њихов рад, већ је и ускратио подршку интеграцији великог броја особа са инвалидитетом. 

Образложењем да удружење нема људске и материјалне ресурсе за реализацију пројеката министар Вулин потврдио је површност у закључивању, јер је удружење „Бели штап“ у 2015. години спроводило програм „Пас водич - најбољи пријатељ - кампања“,  који је  финансиран од стране Вулиновог министарства.

Социјалдемократска странка пита Вулина овом прилком, како то да једне године удружење „Бели штап“ поседује, а друге не поседује људске и материјалне ресурсе по истим критеријумима?  И није ли одлука министра Вулина да не додели средства за рад  инспирисана истином коју он не може да промени, да се ово удружење јавно похвалило путем свог сајта  подршком коју су имали од председника Бориса  Тадића?


"Особе са инвалидитетом једна су од најрањивијих категорија и њихов положај знатно је отежан у условима нарасле економске кризе. Ако имамо у виду да су рестриктивни закони посебно погодили ову категорију грађана, да практично више не постоји њихова шанса за  запошљавање, да се због недостатка новца гасе сервиси подршке и тако им се ускраћује могућност укључивања у живот заједнице, једина шанса овим људима за разумевање њихових потреба јесу њихова удружења. А удружења су непрофитна и нестраначка и зато нема никаквог  оправдања за неодговоран однос према онима који нису по политичком укусу било ког министра." изјавила је председница ресорног савета за рад и социјална питања СДС Славица Савељић.