12. октобар 2022 вести

Недопустива дискриминација породиља

      Социјалдемократска странка пружа пуну подршку удружењу ”Маме су закон” и њиховој кампањи ”Породиљско одсуство - право, а не привилегија”. Накарадни Закон о раду, који је понизио и обесправио радника, предвиђа да радно ангажоване жене по уговорима о привременим и повременим пословима немају право на трудничко боловање и породиљско одсуство, као ни право на плаћени дневни, недељни и годишњи одмор. Док се власт наводно залаже за повећање наталитета, доносе законе којима се дискриминишу породиље и оваквим законским решењима натерују жене да бирају између егзистенције и материнства. Залажемо се за измене законских решења које би омогућиле свим трудницама и породиљама иста права, без обзира на врсту уговора које имају са послодавцем. 

”Тражимо да један од приоритетних потеза будуће Владе буде доношење Закона о изменама и допунама Закона о раду, којим би се отклонила садашња аномалија и злоупотребе које уговорима о привременом и повременом запошљавању дискриминишу огроман број људи, пре свега жена.”, поручила је потпредседница Социјалдемократске странке Нада Колунџија. Она је подсетила да је оваквим уговорима у 2020. години преко 56.000 грађана могло бити отпуштено у сваком тренутку и није добијало накнаду за дневни, недељни и годишњи одмор. ”Жене ангажоване по овим уговорима немају право на трудничку и породиљску надоканду и биле су отпуштане уколико остану у другом стању. ”, подвукла је Колунџија. 

Испред Социјалдемократске странке, као ванпарламентарне странке, позвала је опозицију која се налази у сазиву овог парламента да покрене иницијативу за измену овог  скандалозног закона. ”Тражимо да опозиција у новоформираној Народној скупштини покрене иницијативу и инсистира на измени оваквог законског решења. На то смо се обавезали и према поглављу 19 о придруживању Европској унији.”, истакла је Колунџија.  Она је такође нагласила да је потребно свим расположивим средствима подизати свест у друштву о потреби укидања овако тешког облика дискриминације, како би се извршио притисак јавности на институције.

Социјалдемократска странка се залаже за измене Закона о раду од тренутка када је ова власт донела закон који се обесправљује радник, који је искључиво подешен према интересима послодавца и који је био основ за прављење земље јефтине радне снаге од Србије. Посебно је алармантно што тај закон дискриминише породиље, јер се такве одредбе не односе само на право радника и жена, већ и угрожавају будућност нашег друштва и зато пружамо пуну подршку кампањи удружења ”Маме су закон”.