10. јун 2015 вести

Недопустиво повећање пореза на имовину је посредан наставак смањења плата и пензија

     Социјалдемократска странка је данас одржала конференцију за новинаре на којој су потпредседници СДС Ненад Константиновић и Горан Радосављевић оштро критиковали повећање пореза на имовину и изнели предлоге СДСа за решавање овог проблема. Константиновић и Радосављевић су подвукли да је повећање пореза на имовину суштински само посредан начин настављања смањења плата и пензија и додатног осиромашивања грађана који су већ платили високу цену лоше економске политике и неспособности ове владе. „Недостатак привредног раста и пад прихода, влада покушава да компензује повећањем пореза и тиме додатно уништава привреду и осиромашује грађане“, истакао је Радосављевић.

     Потпредседници СДС су упозорили да власт перфидно повећава порез на имовину, док цене станова опадају и да је то апсурдно. „Овакво повећање пореза је недопустиво са становишта социјалне политике, јер је то буквално драње коже са леђа грађана. Такође је неприхватљиво да се износ пореза не мења у односу на број чланова домаћинства, јер уколико на истој квадратури живи четворочлана породица, порез би морао бити мањи него за стан у коме живи једна особа или нико.“, подвукао је Константиновић и додао да није луксуз ако четворочлана породица живи у 70 квадрата и да ниједна власт нема право то да им ускрати.

     Порез се не повећава подизањем пореске стопе, већ на основу тога што је ова власт 2013. законом променила начин обрачунавања вредности квадрата. Та промена је подразумевала да на вредност цене стана не утиче квалитет стана, па су тако у истој зони и нове зграде у елитним деловима града као и кућице и дворишни станови са периферије. То практично значи да ова власт у привилегијама продубљује јаз између богатих и сиромашних, док их истовремено изједначава у обавезама. „Осиромашени грађани неће имати новац да плате порезе, што значи да их власт практично тера да продају станове у којима живе од рођења и да се селе. То је својеврсна нова принудна национализација.“, упозорио је Константиновић. 

     Социјалдемократска странка је предложила измену мишљења Министарства финансија, јер је овакво тумачење закона на штету грађана. СДС предлаже да се узме у обзир број власника земљишта и да се разлика на преко 10 ари плаћа само уколико земљиште подељено на број власника прелази тих 10 ари.  Други предлог СДСа се односи на промену Закона о порезу на имовину, тако да порез не може да се повећава годишње више од 7 одсто. На тај начин се власницима имовине омогућава дугорочна финансијска предвидивост и планирање. Нико не жели да гради и улаже у земљу у којој преко ноћи порез може да порасте 80 одсто. Трећи предлог који су изнели потпредседници СДС је да се у Закон о порезу на имовину унесе одредба према којој би се  приликом одређивања износа пореза у обзир узимао број чланова домаћинства и да тај износ опада обрнуто сразмерно броју чланова.