16. март 2022 вести

Неопходна реформа здравства

Економски програм коалиције ”Ајмо људи”, који ће бити представљен у недељу, ослања се на враћање поверења у институције, економску лустрацију и изградњу економије корисне за све, што подразумева реформе у области пољопривреде, енергетике и привреде; и изградњу правичне социјалне државе која подразумева реформу образовања, здравства и социјалне заштите. Наш предлог мера у области здравства усмерен је са једне стране на то да здравствену заштиту учини доступном свим грађанима, а са друге на реформу начина финансирања здравства.

Данас у Србији најмање 200.000 грађана нема здравствено осигурање и зато је неопходно спровести реформе како би здравствена заштита била доступна свима. Променом пореске политике и реформом у здравству по узору на Словенију, грађани би одмах осетили бољитак. Укидањем доприноса за здравство и повећања неопорезивог износа на 50.000 динара, грађани би одмах осетили повећање зараде од око 15%, а послодавцима би се трошкови радне снаге одмах смањили за око 5%. Реформа би била спроведена у периоду од три године што не би у великој мери утицало на пад буџетских прихода, а недостајућа буџетска средства би се надоместила оптимизацијом у сектору здравства и програсивним опорезивањем зараде. Стављање већег фокуса на примарну здравствену заштиту и увођење система породичних лекара је један од начина остваривања те уштеде, због чега је то и један од приоритета нашег пакета мера у области здравства.

Акценат наше здравствене политике стављамо на примарну здравствену заштиту, што између осталог подразумева отварање амбуланте у сваком селу како би примарна здравствена заштита била лако доступна свим грађанима.”Мере у области здравствене политике које предлажемо односе се на пружање здравствених услуга и на начин финансирања здравственог система. Начин финансирања је потребно променити у правцу финансирања здравства из буџета, што би цео здравствени систем учинило далеко ефикаснијим и јефтинијим”, нагласио је потпредседник Социјалдемократске странке и кандидат за премијера коалиције ”Ајмо људи” проф. др Горан Радосављевић. Он је упозорио да је наш здраствени систем у овом тренутку на неодрживој путањи што се тиче и финансирања и пружања услуга. Указао је на то да грађани не знају шта плаћају обавезним здравственим осигурањем и на проблеме који настају због неизједначавања државног и приватног здравства.