4. август 2020 вести

Лутовац једнострано прекинуо процес уједињења у велику ДС

Након низа двосмислених и спорних изјава највиших функционера ДС-а поводом уједињења са СДС-ом, упутили смо апел председнику ДС-а Зорану Лутовцу да се до краја јула изјасни о томе да ли ДС остаје привржена раније донетој одлуци о процесу уједињења или је та одлука у међувремену поништена. Апел смо упутили и јавно, али и званичним дописом. Међутим, ни до данас није стигао никакав одговор. 

 

У овим околностима ћутање председника ДС-а на апел Социјалдемократске странке, остаје нам само да тумачимо као његову личну и једнострану одлуку о прекиду даљег процеса уједињења у велику ДС. С обзиром на то да су одлуке о уједињењу донели Главни одбори све три странке које су учествовале у овом процесу, а да Главни одбор ДС-а у међувремену није ни разматрао, а тиме ни променио ту одлуку, нејасно је по ком основу на овакав апел Зоран Лутовац одговара ћутањем. Баш као што је нејасно и то што од прошле године није заказао ниједну седницу наших заједничких органа. 

 

Имајући у виду тешку политичку ситуацију у којој се Србија налази, поготово након нелегитимних избора, који су резултирали рушењем парламентаризма и успостављањем својеврсног султанизма у Србији од стране Александра Вучића, сматрамо изузетно неодговорном овакву реакцију председника ДС-а Зорана Лутовца. Изражавамо жаљење због његове одлуке да једнострано прекине процес уједињења у велику ДС, на начин који негира демократске процедуре, али и елементарне принципе политичког партнерства и грађанске пристојности.