10. октобар 2015 вести

Одговор Бориса Тадића на интервју Бода Хомбаха

Бодо Хомбах побркао времена, догађаје и владе


”Бивши директор немачке медијске групације ВАЦ Бодо Хомбах очигледно је побркао времена и надлежности. Дакле, инвестиције које је ВАЦ пласирао у Србију су се десиле у време влада Зорана Ђинђића и Војислава Коштунице, а не у време владе Мирка Цветковића. Током мог првог председничог мандата нисам имао ни надлежности ни инструменте да решавам проблем са којим се ВАЦ већ тада суочио. Читав проблем ВАЦових инвестиција у Србији сам наследио из времена претходних влада и током свог другог мандата сам учинио све да се тај проблем реши. 

Олигарси које Хомбах помиње су Мишковић, Беко и Суботић, јер су то једини ”олигарси” који су у току мандата поменутих влада посредовали и учествовали у ВАЦовим финансијским операцијама у Србији. Проблем је очигледно јер сам инсистирао да се тај проблем решава на законит начин, а не привилеговањем инвеститора или тајкуна. Истовремено, нисам се мешао у рад надлежних институција у чијој надлежности је било решавање овог проблема, али сам пружао снажну политичку подршку да се тај проблем што пре реши. 

Када је ВАЦ решио да напусти инвестиције на простору читавог Балкана, укључујући и Србију, сматрао сам да је за нашу земљу и наш медијски простор корисно да њихове акције откупи и неко од домаћих инвеститора и то је могао учинити било који домаћи инвеститор, док год је то било у складу са законом. Дакле, уколико није постојала законска препрека, није било ни политичке. Међутим, нико од домаћих инвеститора није био натериван или присиљаван да откупи ВАЦове акције и то је мој одговор на ноторне лажи које се у вези са овом темом у протеклим данима пласирају у медијима. 

Посебан аспект овог проблема представља чињеница да су у целом процесу учествовали и тајкуни, које су, нажалост, претходне владе укључиле у читав процес. Такође, ВАЦ је могао да одлучује са ким ће сарађивати и то је била искључиво њихова надлежност, али и одговорност. Нисам био на власти када је ВАЦ доносио одлуке да потписује уговоре и сарађује са поменутим тајкунима, а да су мене питали ја бих им свакако рекао да те људе заобиђу. 

Право питање сада је зашто Хомбах упућује критике мени који нисам ни учествовао у процесу доласка њихових инвестиција у Србију. Уколико влада Мирка Цветковића није успела да реши овај замршен правни проблем за четири године, поставља се питање зашто ова власт током њиховог мандата, који траје готово исто толико година, то такође није успела. У том смислу су бесмислене критике које Хомбах упућује мени, као и похвале које упућује Вучићу. ”


Борис Тадић