19. новембар 2020 вести

Подршка позориштима током пандемије

     Социјалдемократска странка подржава захтеве драмских уметника и захтева од надлежних да се омогући рад позоришта у регуларним терминима позоришних представа. Забрана рада после 21ч је у случају позоришта дискриминисање ове институције, а не једнако примењивање мера заштите као у другим делатностима.

Позоришта су међу онима који су током пандемије примењивали најдоследније мере заштите и сматрамо да је озбиљан и неоправдан удар на драмске уметнике и на културу затварање позоришта, која своју делатност не могу да обављају пре 21ч. Сматрамо да су грађани током 12 сати у далеком већем ризику у тржним центрима и кафеима, него пар сати на позоришној представи у салама у којима се максимално поштују мере заштите. 

Оваква мера показује катастрофалан однос режима према култури и уметности. Свакодневно од представника режима слушамо о забринутости за профит власника продавница, угоститељских објеката, ноћних клубова и кладионица, а оваквом мером су показали да апсолутно немају слуха за драмске уметнике. За овакав удар на позориште оправдање не може бити само то што је по природи ствари њихово радно време након 21ч, јер када се позоришта затворе после 21ч, то је потпуно затварање и онемогућавање рада, а не ограничавање радног времена. Подсећамо и на то да су кладионице током првог таласа, као вишегодишњи стратешки партнери и финансијери СНС-а, имали привилегован статус. То што Вучићев режим има више слуха за кладионице него за позоришта, није само проблем очигледног привилеговања спрам финансијских страначких интереса, већ и погубан удар на систем вредности нашег друштва.

Зато пружамо пуну подршку драмским уметницима и захтевамо да се омогући рад позоришта у времену трајања представа које је предвиђено позоришним репертоарима, док год је дозвољен рад продавница, угоститељских објеката и кладионица, који за разлику од позоришта, могу да обављају своју делатност и пре 21ч.