22. март 2022 вести

Подршка Војном синдикату Србије

Коалиција ”Ајмо људи” (Социјалдемократска странка, Нова странка, покрет 1 од 5 милион, Уједињени покрет зелених Србије, Толеранција Србије) подржава напоре Војног синдиката Србије да се реши проблем катастрофалног стања у нашој војсци. Овај синдикат је данас саопштио да је према званично доступним подацима Министарства одбране од почетка 2022. године  Војску Србије напустило 47 официра и 24 подофицира, док је у службу примљено њих 19 и да према њиховим подацима прилив кадра већ дуже време не може да сустигне одлив.

Чињеница да је за претходних десет година промењено чак пет министара одбране, јасно говоре о проблемима у том сектору. Просечна плата подофицира 2008. године била је 510 евра, а 13 година касније та плата је износила 578 евра. Ако се узме у обзир инфлација у том периоду, то значи да плате нису ни повећане. Десет хиљада врхунских професионалаца је напустило Војску Србије у последњих пет година. То је катастрофалан удар на наш одбрамбени систем. ”У време министра Вулина, два пута у години је организован конкурс за упис на војне школе, зато што нису успели да попуне места на Војној академији и у Војној гимназији, док је у време бивше власти било по девет кандидата на једно место.”, изјавио је генерални секретар Социјалдемократске странке и кандидат за народног посланика коалиције ”Ајмо људи” Константин Самофалов. Он је додао да је катастрофално да данас официри и подофицири чисте круг касарне и да људи са чиновима и бенефицираним радним стажом раде као портири, те да услед таквог односа према војсци није ни чудо што имају проблем са приливом нових кадрова.

”Тренутни буџет војске је катастрофално избалансиран. Плате не чине ни 20 одсто тог буџета. Смањене су плате и дневнице војницима и онда се чудимо како недостаје пет хиљада добровољаца. Чудимо се зашто је десет хиљада професионалаца напустило војску у последњих пет година, а власт купује авионе које нема ко да вози и тенкове за које немају посаду. Уместо у одбрану земље, војска је данас стављена у службу пропагандних активности владајуће странке и улаже се само у оно што би могло бити употребљено за телевизијске кадрове промоције Вучића”, указао је Самофалов. Он је такође изнео да су дневнице војницима у копненој зони безбедности са 2200 смањене на 1800 динара, а дежурства војника се плаћају 1100 динара, уз то да немају право да надокнаде трошкове превоза и хране.

Социјалдемократска странка и наши коалициони партнери из коалиције ”Ајмо људи” настављамо да се залаже за јаку и модерну војску и подржавамо Војни синдикат Србије у њиховој борби за то да имамо војску која може да штити нашу земљу, али и државу која штити нашег војника.