29. август 2020 вести

Позивам Вучића на ТВ дуел на тему бруталних лажи које износи о косовској политици

Александар Вучић је и данас, уочи одласка у Вашингтон, наставио да износи лажи којима годинама обмањује наше грађане у вези са Косовом. Једини план који је Вучић икада изнео за решавање косовског проблема је тај план бруталне пропаганде и лажи, којима скреће пажњу јавности са катастрофалних последица косовске политике његове власти. У очајничким покушајима да задржи у свом бирачком телу позицију ”великог патриоте”, а да истовремено испуни обећану сервилност у решавању косовског питања Западу, којим су напредњаци и дошли на власт 2012. године, годинама пред грађане износи искључиво лажи о одговорности бивше власти и примитивну комбинацију закукавања и самохвалоспева како се бори као лав. Његова власт је једина која никада није изнела ниједан план за Косово. Па да се подсетимо елементарних чињеница које оберлажов покушава да сакрије и фалсификује историју. 

Лаж је да је мишљење Међународног суда правде озваничило признавање косовске независности. Пре свега, тај суд није ни дао, већ избегао да да мишљење. Да смо поставили лоше питање том суду, како то Вучић тврди, сигурно не би избегли да дају одговор. То што албанска страна одговор МСП-а тумачи као легализовање косовске независности је пропаганда којом се они боре за њихове интересе. Али је не само нелегитимно, него и нелегално да председник Србије користи исту пропаганду и тиме  директно урушава интересе наше државе. Његова дужност је да се бори за тумачење тог неодређеног одговора у интересу Србије, а не да то користи у сврху напада на бившу власт и да понавља речи Харадинаја и Тачија.

Лаж је да су у време наше власти статусни преговори измештени из УН у ЕУ. Пре 2012. преговори у Бриселу су били искључиво технички преговори, а ова управо је ова власт изместила статусне преоговоре из УН у ЕУ и подигла их на ниво шефова држава. Сад нас изгледа очекују статусни преговори преговоре чак и у Вашингтону. Више се не зна ни где, ни ко их води, али свакако не у УН.

Лаж је да смо ми ”успоставили границу између Срба и Срба”. Управо Вучићев режим  је одмах по доласку на власт 2012. потписао споразум о успостављању административних прелаза, које ова власт назива ”границама”. Границу никада нико није успоставио и Вучић крши Устав и врши кривично дело угрожавања територијалног интегритета Србије, када административни прелаз назива границом.

Лаж је да сам у ноћи проглашења независности Косова ”побегао у Румунију”. Отишао сам на пар сати на састанак са румунским председником који је у том тренутку предводио групу европских земаља које не признају косовску независност, како бисмо одмах направили акциони план за насталу кризу. Исто вече, док су протести још трајали, сам се вратио у Београд и издао налог ПТЈ, као председник Савета за националну безбедност, да спречи насиље у Београду. Вучић је ту ноћ Косово ”храбро” бранио из Београда у протестима у којима су се палиле стране амбасаде, угрожавали животи и у којима је изгубљен један људски живот. Да се не би говорило о томе како је он ту ноћ бранио Косово хушкајући грађане на стране амбасаде, мора да износи лажи о томе шта сам ја ту ноћ радио. 

Истина је, међутим, да је СНС дошла на власт обећавајући својим бирачима да ће поништити све што смо ми испреговарали са Приштином, а западним земљама да ће потписати Бриселски споразум којим Србија у миру губи оно што није изгубила ни у рату. Обећање својим бирачима нису испунили, јер апсолутно ништа нису поништили. Али зато јесу испунили обећање онима који су им те 2012. слали превремене честитке на дан избора и у складу са тим обећањем укинули су све преостале институције Србије на северу Косова.

У свакој нормалној земљи овакве бруталне лажи председника би биле озбиљан скандал на који би реаговала целокупна јавност и медији и дошло би до процеса смене председника. Нажалост, данас у Србији се огуглало на свакодневне лажи и ћутањем се пристаје на прекрајање историје. Зато позивам опет Александра Вучића, као бивши председник Србије, не као представник опозиције, на ТВ дуел о свим оптужбама које свакодневно износи на рачун бивше власти. Након оптужби које износи на рачун власти коју сам предводио његова дужност је да омогући грађанима да чују целу истину, уместо се што у околностима тоталне контроле медија чују само његове оптужбе које се бесомучним понављањем успостављају као једина истина. ”Храбри лав” Вучић би коначно након осам година требало да покаже минимум те храбрости и суочавајући се са одговором на оптужбе, које кукавички једнострано износи скоро деценију. Наши грађани имају право да коначно чују целу истину о овако важном националном питању. 

Борис Тадић

Бивши председник Србије