16. фебруар 2021 вести

Проеропске странке и покрети послали свој предлог платформе европарламентарцима

     Преговарачима Европског парламента данас је послата платформа за преговоре о условима за слободне и поштене изборе, коју су потписали Социјалдемократска странка, Нова странка, Грађански демократски форум, Зелена странка, Влашка странка, Мађарски покрет, Покрет 1 од 5 милиона, Нова Србија и Клип. 

Пре неколико дана су на форуму опозиције, који је предвиђен као форум за комуникацију и координацију активности на нивоу целе опозиције, усвојена акламацијом платформа у којој су заједнички захтеви опозиције, без обзира на оријентацију опозиционих актера који учествују у том форуму. Странке и покрети проевропске оријентације су потписале платформу која садржи те усвојене заједничке захтеве, али уз додатак јасног проевропског предзнака тим захтевима и недвосмислене назнаке да се платформа коју потписујемо односи само на разговоре под окриљем Европске уније. Првобитни начелни текст платформе, који је усвојен акламацијом,  имао је за сврху да се на нивоу целе опозиције боримо за исте захтеве, без обзира на то ко учествује у којој форми дијалога, како бисмо се са свих фронтова борили за исти циљ.

Нажалост, наши напори да се дође до јединствене платформе за преговоре нису били успешни због тога што се део опозиције није одазвао на наше позиве да заједно радимо на платформи. Сматрамо да се питање изборних услова једнако тиче свих у опозицији и да је по том питању једино битан демократски предзнак странака и покрета. И даље смо при ставу да је питање изборних услова тема на којој би опозиција требало да је уједињена, уместо да се праве вештачке поделе и око овог питања у ком се сви суштински слажемо. С тога и даље апелујемо на целу опозицију да је без обзира на будуће колоне и коалиције, за успех борбе против овог режима неопходна комуникација и координација између свих у опозицији. Управо због тога настављамо разговоре на нивоу целе опозиције и још једном позивамо оне који до сада нису учествовали у тим разговорима да нам се прикључе. Поред тога, започињемо посебне разговоре унутар проевропског дела овог форума опозиције, односно странака и покрета који су потписали ову платформу.