28. мај 2021 вести

Раскринкана лаж о ”топљењу тенкова”

Ових дана је поново покренута вишегодишња лаж како је у мандату извршне власти Бориса Тадића и ДС-а војска уништавана ”топљењем тенкова”. Ту безочну лаж су ових дана оживели Драган Вучићевић и Миломир Марић износећи низ нестина и бруталних оптужби, тврдећи да су основ за то нашли у документу Министарства одбране. Међутим, управо тај документ је још једном показао да су Вучићевић и Марић патолошки режимски лажови и на овом примеру јавност може видети на који начин режим преко својих медија и послушника гебелсовски устоличава овакве лажи као истине.

Дакле, из документа који достављамо медијима уз ово саопштење, јасно се види да су одлуке о ”продаји вишка наоружања и војне опреме, као секундарних сировина”, а међу којима су, између осталог, и тенкови Т55 о којима Вучићевић и режим говоре, донете 2005. године у време Коштуничине владе, када ни ДС, ни Борис Тадић немају никакву извршну власт, па тако ни овлашћења за доношење ове одлуке. Међутим, без обзира на то ко је донео, та одлука је била потпуно оправдана и у складу са свим безбедносним процедурама, али је једноставно неистина да су је као министри одбране донели Борис Тадић и Драган Шутановац. Иначе, Србија има убедљиво највећи број тенкова на Западном Балкану и било је потпуно ван памети надаље држати неупотребљиве тенкове из половине прошлог века, као и тешко наоружање из Другог светског рата.

Што се тиче ракета ”Стрела”, њихово уништавање је донето на основу одлука министра одбране из 2003, 2005 и 2008. године, дакле и из времена министарстог мандата Бориса Тадића. Те ракете су уништене и зато што су представљале непотребни вишак у наоружању и из безбедносних разлога, јер су представљале ризик због начина доступног складиштења, будући да су наслеђени стокови на отвореном били исувише ризични за складиштење оваквог наоружања. Вучићевић је изнео ноторну лаж да је оружје које је могло бити продато било уништавано. Што се тиче ракета ”Стрела”, држава је продала један део тих ракета. Међутим, будући да се ради о потенцијалном терористичком наоружању, којим могу да се обарају чак и путнички авиони, из искључиво безбедносних разлога САД је понудила донацију у висини тржишне цене тих ракета у замену за њихово уништавање. Таква одлука је била у потпуности у складу са безбедносним и вредносним принципима борбе против тероризма и никако на штету државног буџета. Или Вучићевић хоће да нам поручи да сматра да би Вучић данас донео другачију одлуку и продавао потенцијално терористичко наоружање? Иначе, те ракете су уништене, између осталог, управо и да не би дошле у руке илегалних трговаца наоружањем. Оних и онаквих какви су у то време финансирали управо СНС. За овакве лажи, као и за оптужбе да је оружје уништавано у сврху ”прљавих послова” представника бивше власти и да је то доказ да Србија тада није била суверена држава, Борис Тадић је најавио тужбу против Драган Вучићевића, Миломира Марића и свих који износе овакве ноторне лажи.

Из поменутог документа се види и да је одлуком министра из 2003. одобрено уништавање лаког пешадијског наоружања и наоружања из Другог светског рата, што је редовна безбедносна процедура сваке нормалне државе на свету.

Да апсурд у овој организованој режимској лажи буде већи, одлука о продаји тенкова и другог наоружања као секундарних сировина је донета на основу извештаја о перспективним и непреспективним борбеним возилима, који је потписао лично генерал Божидар Делић, као тадашњи помоћних начелника Генералштаба за оперативне послове. Генерал Делић је након пензионисања постао истакнути члан СРС, а потом и СНС. Дакле, одлука за коју режим годинама оптужује Бориса Тадића, је заправо донета у складу са извештајем њиховог истакнутог члана!

Само истином се можемо изборити против режима који влада деценију лажима. И  зато је крајње време да се оголе све лажи и стереотипи којима годинама трују нашу јавност. Иако се ради о званичном и доступном документу, свих ових година, чак ни независни медији не реагују ни на ову, као ни на многе друге лажи које пласира режим оптужујући бившу власт, иако се ради о темама од највишег националног интереса попут уништавања војске или суверенитета државе. Режимски медији ће лажима креирати реалност, онолико колико независни медији то не буду чинили истином и непристрасношћу.