27. септембар 2015 вести

СДС подржала грађане на протесту против пројекта „Београд на води“

     Председник Градског одбора Социјалдемократске странке Београд Александар Ивановић, потпредседници Градског одбора, посланици, као и чланство СДС, данас су својим присуством подржали мирне грађанске протесте против пројекта „Београд на води“ које је организовала иницијатива „Не да(ви)мо Београд“.

„Својим присуством пружили смо подршку грађанима Србије који сматрају да се пројектом „Беорад на води“ угрожавају основе правног поретка у Србији. Недопустиво је да се најлуксузније земљиште у граду даје у закуп страном инвеститору, без међународног тендера, а на основу Уговора који суспендује читав правни поредак и Устав Републике Србије.“ изјавио је председник Градског одбора Социјалдемократске странке Београд Александар Ивановић, подвлачећи ставове СДСа. Он је изразио страх да је постављањем камена темељца за овакав пројекат, садашња власт поставила и темељ за све будуће сумњиве пројекте у Београду, који ће, попут овога, бити на штету грађана, а супротно јавном интересу. 

„Такође, сматрамо да је власт својим данашњим понашањем угрозила слободу кретања и ограничила је за већину Београђана, јер су приступ Савамали, где се полагао камен темељац, имали само чланови странака на власти“ изјавио је Ивановић и додао да је извођење кордона полиције за разбијање демонстрација пред окупљене грађане скандалозна и недопустива одлука власти, јер је скуп био уредно пријављен, миран и без насиља. ”Оваквим чином, власт је угрозила Уставом зајемчену слободу окупљања и право грађана на слободу мишљења и изражавања. Такво понашање власти показује да ова власт урушава демократију у Србији, на шта СДС све време упозорава.“ сматра Ивановић. 

     Подсећамо да је СДС и „Лекс специјалис“, који је правни основ за пројекат „Београд на води“, окарактерисала као скандалозан закон којим се урушава правни поредак Србије и омогућава привилеговање инвеститора, чиме се додатно урушава привлачност Србије за стране инвеститоре.