24. новембар 2015 вести

СДС подржава протест пољопривредника због Предлога закона о пољопривредном земљишту

Социјалдемократска странка подржава протест пољопривредника којим изражавају незадовољство због Предлога закона о пољоприведном земљишту, јер сматрамо да је овакав предлог закона скандалозан и да егзистенцијално угрожава велики део пољопривредних произвођача. Уколико предложене измене Закона о пољопривредном земљишту буду усвојене, пољопривредним произвођачима неће бити омогућено да учествују у лицитацији за закуп дела земљишта, што отвара простор за корупцију. Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању подразумева либерализацију тржишта пољопривредног земљишта, али Влада Републике Србија има право и могућност да прописује услове под којима неко може да купи пољопривредно земљиште, тако да је то директна  одговорност владе. 

”Најспорнија одредба, предвиђена изменама Закона о пољопривредном земљишту, је да комисија министарства без икаквих унапред одређених критеријума, може дискреционо донети одлуку да 30% целокупног државног земљишта у некој општини додели мимо лицитације неком правном лицу. То је практично озакоњење простора за корупцију.”, упозорава Александар Сенић, посланик СДС и председник ресорног савета СДС за пољопривреду. Сенић такође поставља питање-Шта ће наши пољопривредници обрађивати, ако се земљиште раздели домаћим и страним тајкунима, на период до 30 година, без плана и критеријума? Друга спорна одредба је то што се предвиђа да страни држављани могу већ после три године боравка у Србији и бављења пољопривредом куповати наше оранице. Социјалдемократска странка предлаже примену модела из Словачке, која је заштитила своје пољопривреднике одредбом да је страним држављанима  неопходно да бораве бар десет година у Словачкој пре него што остваре право да купују пољопривредно земљиште. 

СДС подржава све протесте пољопривредника и њихово право да се боре за своју егзистенцију, а кроз скупштинску процедуру и уложене амандмане ћемо се и институционално борити за заштиту њихових права.