27. јул 2021 вести

СДС подржава захтеве синдиката за повећањем минималца

    Социјалдемократска странка подржава захтев Савеза самосталних синдиката Србије, Уједињених гранских синдиката ”Независност” и Центра за политике еманципације за подизањем минималне зараде до нивао потрошачке корпе. Придружујемо се захтевима да се минимална цена рада за 2022. годину повећа за 20% и да се сукцесивно повећава сваке наредне године до достизања плате којом би радницама и радницима у Србији био омогућен достојанствен живот.

Синдикати указују на то да је методологија израде минималне потрошачке корпе вишеструко проблематична и да не одржава минимум задовољења економских и социјалних потреба радница и радника и њихових породица, већ потрошњу 30% најсиромашнијих. Минимална потрошачка корпа данас у Србији подразумева подразумева да трочлана породица располаже са тек 1.500 динара за образовање на годишњем и 580 динара за храну на дневном нивоу, а  чињеница да минимална зарада не достиже ни овај минимум говори о катастрофалном повећању сиромаштва у Србији. 

Након скандалозних измена Закона о раду права радника су драстично урушена, а ови подаци говоре о томе да је радник данас у Србији не само обесправљен и понижен, већ и доведен до нивоа испод сваког животног стандарда који би му омогућио достојанствен живот. Док се власт хвали повећањем просечне зараде у Србији, прећуткује да је то повећање заправо индикатор повећања јаза између богатих и сиромашних, који је данас у Србији међу највећим у Европи и да је резултат тога што богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији. Повећање минималне зараде је једна од мера која би утицала на смањење неједнакости у друштву, што је један од највећих проблема са којима се наше друштво суочава. Социјалдемократска странка ће наставити најснажније да се бори за права радница и радника, а борба против сиромаштва остаје један од наших кључних приоритета.