6. август 2015 вести

СДС тражи оставку министра Вујовића због покушаја озакоњења корупције

     Подсећамо да су посланици СДС током расправе о Предлогу Закона о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Републике Србије најснажније инсистирали на томе да Влада повуче овај предлог и пре него што је председник државе вратио предлог у скупштину. Сматрамо да је овакав Предлог закона скандалозан, јер су начин и поступак продаје државне имовине који се њиме подразумевају крајње спорни и омогућавају привилеговање закупаца и нетранспарентност продаје. СДС захтева оставку министра Вујовића због подношења Предлога закона који омогућава корупцију и распродају државне имовине на нетраснапрентан и по државу најштетнији могући начин.

     Посланици СДС су министру Вујовићу током скупштинске расправе поставили следећа питања, која су и до данас без одговора-Због чега се не примењује Закон о јавној својини који предвиђа продају непокретности јавним надметањем којим се омогућава да држава непокретност прода по вишеструко вишој цени од почетне? Због чега право на куповину непокретности имају само закупци непокретности, а не и остала заинтересована лица? Које непокретности ће бити продате, коме и који је износ средстава до којих ће држава  на овај начин доћи? Због чега је потребно сада да се продају непокретности да би се напунио буџет, када свакодневно слушамо хвалоспеве о успешним мерама финансијске консолидације?

     Посланици СДС  су поднели и сет амандмана чијим усвајањем би се предвидело да се непокретности продају у поступку јавног надметања и да Дирекција за имовину објави на свом сајту које су непокретности продате, коме и по којој цени. Наши амандмани нису усвојени, а Предлог закона је и даље предвиђао да се државна имовина распрода по  багателној цени и да нико не сазна коме је продата, "СДС је све време захтевао и аргументовано убеђивао министра Вујовића да се спорни закон повуче из процедуре. То што је закон враћен у скупштину доживљавамо као нашу победу над самовољом бахате владе и скупштинске већине. ", истакао је посланик СДС Александар Сенић. 

     СДС није против продаје државне имовине која није потребна за функционисање државе, али сматрамо продаја мора бити обављена на јасан и транспарентан начин. За то није потребан посебан закон, јер је државна имовина и до сада продавана. Овакавим Предлогом закона власт заправо хоће да озакони корупцију и да покуша да са себе скине одговорност за продају државне имовине на нелегалан начин. Због тога захтевамо оставку надлежног министра Вујовића који је бранио овакав предлог и није ни на који начин спречио потенцијално озакоњење корупције.