7. март 2021 вести

Синоћ изнети докази или о умешаности државног врха у организовани криминал или о опасној неспособности Вучићеве власти

     Социјалдемократска странка захтева да РЕМ и тужилаштво одмах реагују на фотографије осакаћеног тела, које су приказане синоћ током конференције за новинаре коју је одржао Александар Вучић. Закон о електронским медијим јасно прописује да се регулатор нарочито се стара да се не приказује понижавајуће поступање и сцене насиља и мучења, осим ако за то постоји програмско и уметничко оправдање. Недопустиво је да се пропаганда режима, којом покушавају обрачуне у сопственим редовима да прикажу као борбу против организованог криминала, сматра ”програмским и уметничким оправдањем” за приказивање осакаћеног тела младића. Овакво непоштовање људског достојанства је не само питање кршења закона, већ и елементарних цивилизацијских вредности. 

Након што је приказано да су кланови, повезани са влашћу СНС-а, одрубљивали главе по Србији, највиши представници власти би морали моментално да поднесу оставке, а не да такве сцене приказују као борбу против организованог криминала. Посебно би политичку одговорност за све синоћ приказано требало да сноси Александар Вучић, као председник Србије и председник СНС-а. Овај криминал су генерисали директно Вучићев режим и његова странка и синоћ је још једном и експлицитним доказима поткрепљена чињеница шта се дешава у Србији под скоро деценијском влашћу тог режима. Подсећамо да смо и током приказа снимака сакаћења тела младића у Новом Саду упозоравали на везе ове власти и кладионичарских и навијачких кругова и постављамо питање - шта се дешавало са доказима о свим таквим делима у време када су припадници ових и оваквих навијачких група били фаланге СНС-а, обезбеђивали Вучићеву инаугурацију, вршили насиље над грађанима итд?

Вучић је синоћ јасно приказао или директну повезаност са овим криминалним групама или опасну непособност његове власти. Уколико се ово тек сада сазнало, онда живимо у држави у којој је власт до те мере неспособна да се током деценије њихових мандата, ван знања надлежних по Србији одрубљују главе и сакате и убијају људи. Такође, ако је  Вучић неосновано прислушкиван, на који начин он то управља Србијом и који је ниво неспособности његове власти када се председник државе може противзаконито и неосновано прислушкивати, и то више од хиљаду пута? Уместо да сносе одговорност, они се синоћ још и хвале том поражавајућом чињеницом. Подсећамо и да су се за време ових злочина и прислушкивања, на челу службе безбедности и министарства унутрашњих послова, по Вучићевим речима, налазили његови најближи пријатељи, његова лична кадровска решења и људи које бранио по сваку цену, док смо ми као опозиција упозоравали на погубност таквих избора. 

Очигледно је да или живимо у држави у којој су овакви злочини допустиви док год н стоје на путу Александру Вучићу или у држави која је до те мере неспособна да им је потребно скоро деценију да дођу до сазнања о деловањима ових група и неспособности или умешаности Вучићевих најближих сарадника у овакав криминал. Након ове конференције за новинаре у свакој нормалној држави би Вучић и влада одмах поднели оставке. И зато је питање смене овог режима је постало питање очувања цивилизацијских вредности у нашој земљи, а не само више питање очувања демократије, безбедности и живота грађана.