3. јануар 2021 вести

Стефановићевом ”стручношћу” би требало да се бави тужилаштво

   Након јучерашњег саопштења Социјалдемократске странке, у ком смо изнели да је Стефановићева најава враћања обавезног служења војног рока само бесмислени квазипатриотски ритуал, уследила је његова инфантилна реакција која би требало да забрине све грађане Србије. 

Наиме, реагујући на наше саопштење речима да ”има још већу жељу да подржи идеју обавезног служењу војног рока, када види који су се све квази стручњаци сјатили да нападну идеју јаке и снажне војске”, Стефановић је показао не само незнање, већ и то да се као министар одбране води опасно инфантилним мотивима у доношењу важних одлука за безбедност наших грађана и државе. Као министар одбране би морао да се према овом важном питању односи одговорно и озбиљно, а не да га користи за медијско демонстрирање личног ината и примитивних увреда. 

Поред тога, док нас назива квази стручњацима, Стефановић показује огромно незнање за ресор који води када каже да је враћање обавезног војног рока идеја ”јаке и снажне војске”. Као министар одбране требало би да се бар мало упути у савремене безбедносне изазове, ризике и претње и да разуме да би спрам њих враћање обавезног војног рока било заправо уназађивање и слабљење наше војске. А док нас назива ”маркетиншким стручњацима”, као аргумент наводи управо да ће се у овој одлуци водити мишљењем јавног мњења. Дакле, министар одбране се не води стварним потребама и модерним праксама развијених држава, већ управо маркетиншким потребама. Његова обавеза је да објасни грађанима да су савремене безбедносне и спољнополитичке околности такве да би враћање војног рока био финансијски и безбедносни суноврат, а не да подилази јавном мњењу зарад рејтинга своје странке. Тај квазипатриотски маркетинг ће не крају плаћати новцем грађана и државним интересима, у маниру ове власти која уместо да пружа истините информације грађанима, годинама им системски испира мозак, како би онда профитирала на њиховој необавештености. 

А када смо већ код стручности, на коју се Стефановић позива вређајући нас као квази стручњаке, могао би успут и да објасни грађанима шта то њега квалификује као стручњака у војној области. Једини његов досадашњи додир са војском је директна или индиректна умешаност у корупцију у вези са трговином оружјем, а та његова ”стручност” нам свакако није донела јаку и снажну војску, већ уништавање војне индустрије и погубно урушавање угледа Србије у свету и стављање наше земље на црну листу ФАТФ. Уништавање војне индустрије зарад профита приватних компанија, свакако није рад на јачању наше војске, већ искључиво на личном богаћењу. Тако да уместо што дели лекције другима и предлаже назадне идеје, Стефановићевом ”стручношћу” из ове области би требало да се позабави, пре свега, тужилаштво.