7. мај 2015 вести

Тадић Хану предочио доказе медијске цензуре и упозорио на уништавање опозиције

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић састао се данас са Јоханесом Ханом, комесаром ЕУ за проширење и суседску политику. Тадић је са Ханом разговарао о лошој ситуацији у којој се налази опозиција у Србији, о медијској цензури и о процесу евроинтеграција Србије. Састанку су присуствовали и потпредседник СДС и шеф посланичке групе Марко Ђуришић и председик скупштинског Одбора за евроинтеграције и народни посланик СДС Александар Сенић. У разговору са Ханом, Тадић је истакао да је опозиција изложена медијској цензури, а да су медији у Србији данас различитим политичким и економским притисцима приморани да ограничавају своју професионалну слободу и аутоцензуром. Комесар ЕУ за суседску политику и проширење је у фебруару ове године тражио доказе медијске цензуре, а током данашњег састанка Александар Сенић и Марко Ђуришић су предочили доказе медијске цензуре којој су они лично били изложени.

Тадић је упозорио да је не само медијским притисцима, већ и доношењем новог Закона о финансирању политичких организација, опозиција у Србији у реалној опасности од физичког уништења. ”Постоји вероватноћа да се за неколико година пробудимо у ситуацији у којој опозиција у Србији неће уопште постојати.”, упозорио је Тадић. Он је такође указао на опасност да странке владајуће коалиције у одређеним политичким и економским околностима поново направе политички преокрет и истакао да је због тога посебно важно европски пут Србије учинити неповратним. Нагласио је да је важно да се убрза процес отварања поглавља, како би се превазишао вакуум који је настао у процесу евроинтеграција, а који у дужем временском периоду није одржив.

Тадић је упозорио и на катастрофалан односу владе према независним институцијама и Заштитнику грађана. ”У време мог председничког мандата успостављали смо независне институције и њихов опстанак је претпоставка постојања европских вредности у Србији. Понашањe чланова владе, а посебно министра Гашића који од почетка свог мандата избегава одговорност, износи неистине и недопустиво се понаша према Заштитнику грађана, осликава однос ове владе према европским и демократским вредностима.”, подвукао је Тадић. Он је додао и да је медијска хајка, која се води против Саше Јанковића у прорежимским таблоидима, угрожавање људских права и да се, уместо решавања проблема медијске цензуре, суочавамо са сатанизацијом политичких противника у медијима.

Председник СДС је говорио о лошој економској политици владе која води катастрофалну инвестициону политику и фокусирана је искључиво на макроекономију. ”Економска политика подразумева много више од макроекономске политике, а због лоших потеза владе суочавамо се са крахом у готово свим областима. Економски потези ове владе су такви, да би за њих очигледно једна од идеалних мера била потпуно укидање пензија.”.