10. септембар 2015 вести

Тадић подноси тужбу суду против Дачића збoг изношења неистина

Ивица Дачић је претходних дана, у покушају скретања пажње јавности са садржаја објављених тајних снимака, изнео бројне неистините и бесмислене оптужбе на рачун председника СДС Бориса Тадића. Будући да су у питању оптужбе које не  штете само његовом угледу, већ којима га Дачић оптужује и за озбиљна кривична дела, Борис Тадић ће поднети тужбу суду против Ивице Дачића због изношења неистина.

Ово није први пут да Ивица Дачић избегава да преузме одговорност за своја дела и да их правда некаквим уценама пребацујући одговорност на друге. Јавности је већ добро познат тај модел понашања Дачића, када год се појави нека афера која је у директној вези са њим или његовим најближим сарадницима. А подсећамо да је ово само једна у низу. Међутим, Борис Тадић не жели да учествује у злоупотреби медија путем којих Ивица Дачић покушава да декриминализује себе, криминализујући друге. Такође, неистине које је изнео Дачић су такве природе да не могу бити расправљане у медијима и коришћене у сврху дневнополитичке борбе и предизборне кампање, већ би Ивица Дачић требало да их објасни и докаже на суду. 

Дакле, Борис Тадић није раније ни видео снимке за које га Дачић оптужује, већ је искључиво редовном процедуром од стране чланова Савета за националну безбедност био обавештен да се на законом утврђен начин прикуљају све врсте информације, укључујући и снимке, у вези са осумњиченима за шверц кокаина, међу којима је био и Радуловић. У време мандата владе Мирка Цветковића нису подигнуте оптужнице против актера са снимака, нити је постојало довољно доказа за умешаност Ивице Дачића у кривичне радње, да би била раскинута коалиција или да она не би била разматрана и 2012. Међутим, те оптужнице су подигнуте у време мандата владе Ивице Дачића и владе Александра Вучића, тако да је заправо питање зашто Вучић након подигнутих оптужница није раскинуо коалицију са Дачићем, већ је уместо тога поново формирао 2014 године. Занимљиво је да Дачић данас поставља питање Борису Тадићу зашто је, упркос снимцима, остао у коалицији са њим, а не поставља то исто питање Александру Вучићу, током чијег мандата су подигнуте правоснажне оптужнице против актера снимака. И овај пут Дачићу за његова дела мора неко други бити крив, али у складу са његовим интересом опстанка на власти по сваку цену, не би било згодно да то буде актуелни премијер са којим је у владајућој коалицији.