13. август 2022 вести

Тадић: Потребно је редефинисати концепт изградње мира

Сеул, Јужна Кореја - Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић борави у вишедневној посети Јужној Кореји где учествује на самиту ”Ка миру на Корејском полуострву: Ка светској култури мира”. Током посете Јужној Кореји Борис Тадић ће имати  низ блатералних састанака са представницима државних институција. 


Тема самита је изградња мира не само на Корејском полуострву, већ и у целом свету, са посебним освртом на рат у Украјини и на последице тог рата по концепт мира у свим деловима света. У свом уводном излагању Тадић је подсетио да је Корејско полуострво пример најдужег замрзнутог конфликта у свету, али и изразио наду да управо због тога може бити и најсветлији пример постизања трајног мира. Он је указао на то да је искуство Кореје посебно важно у новонасталим околностима након избијања рата у Украјини. ”Након серије ратова у 21. веку широм света, рат у Украјини је померио геополитичку осу на европском континенту, а у међувремену је та оса додатно померена новим тензијама око Тајвана у Индо-пацифичку регију.”, изнео је Тадић и посебно нагласио значај размене искуства замрзнутог конфликта на Косову и на Корејском полуострву. 


Учесници овог самита ће у наредним данима дискутовати о начинима успостављања нове културе мира у целом свету и неопходности новог приступа решавању конфликата. Самит је окупио државнике, политичаре и експерте из целог света, а између осталих на самиту учествују и бивши премијер Канаде Стивен Харпер, бивши премијер Шпаније Хозе Марија Азнар, Жосе Мануел Баросо, Њут Гингрич, бивши државни секретар САД-а Мајк Помпео,  а присутнима се обратио и бивши председник САД-а Доналд Трамп.