4. јун 2015 вести

Тадић са делегацијом Шангајског института за међународне односе

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић састао се данас у Београду са делегацијом Шангајског института за међународне студије и директором Академског комитета овог института Јанг Ђиемијеном. 

Ђиемијен се захвалио Тадићу на успостављању стратешког партнерства Србије и Кине које је, као председник Србије,  потписао са тадашњим председником Кине. Сложили су се да је наставак сарадње Кине и Србије од огромног стратешког значаја и да би би у додатно развијање те сарадње требало максимално улагати у будућности. Осим о потенцијалима  српско-кинеских односа, Тадић и Ђиемијен су разговарали и о стреташком значају украјинске кризе и о реформама система УН у конктесту савремених глобалних изазова.

Посебно су се осврнули на улогу Србије у контексту сарадње  Кине и Централне и Источне Европе и кинеског пројекта „Економски појас Пута свиле и поморски Пут свиле за 21. век“. Тадић је истакао да би стратешкој визији Пута свиле требало додати и изградњу инфраструктуре од луке Солун до севера Источне Европе. „Таква инфраструктура би пролазила и кроз Србију, а њена изградња није могућа без учешћа Кине, јер би тако идеја Пута свиле била комплетирана кинеским економским интересима на тлу Европе. У случају изградње такве инфраструктуре кинески интереси би подразумевали и Србију, што би за нашу земљу било од великог значаја.“, поручио је Тадић.

Шангајски институт за  међународне студије је једна од најутицајнијих институција у Кини и свету, која се бави креирањем стратешких спољнополитичких праваца, безбедносним аспектима и модернизацијом земље. Директор Академског комитета ове институције упутио је позив Борису Тадићу да одржи предавање у овом престижном институту.