15. јул 2015 вести

Тадић са Шулцом о застоју евроинтеграција Србије

     Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић састао се данас у Београду са председником Европског парламента Мартином Шулцом.

     Тадић је са Шулцом разговарао о актуелној политичкој ситуацији у Србији и околностима угрожавања опстанка опозиције и демократских вредности. Он је указао на проблем функционисања демократских институција у Србији, а посебно  се осврнуо на проблем угрожавања медијских слобода. 

     Посебан део разговора посветили су оцени напретка Србије у процесу евроинтеграција, при чему је Тадић исказао забринутост због застоја тог процеса. "Србија и у другој години, након званичног отпочињања преговора о чланству у ЕУ, није отворила ниједно поглавље, а постоји могућност да ће једино отворити поглавље 35, које се тиче Косова, и то само уколико се оцени да је постигнут напредак у досадашњим преговорима Београда и Приштине. То значи да нема покретања дубоких реформи политичког система, чему би преговори требало суштински да доприносе", упозорио је Тадић.

     Тадић је са Шулцом разговарао и о проблемима у регионалним односима и угрожавању до сада постигнутог у процесу регионалног помирења. Он се такође осврнуо и на проблем миграната и у вези са тим истакао неприхватљивост изградње зида између Мађарске и Србије. "Овај зид не одваја Србију само од суседне Мађарске, већ и од Европске уније. Зато би изградњу тог зида требало посматрати у ширем контексту и тумачити не само кроз призму српско-мађарских односа, већ и односа Србије и ЕУ.", истакао је Тадић.