27. јун 2015 вести

Тадић у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим

Баку- Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић  састао се данас у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим. Тадић и Алијев су разговарали о сарадњи Србије и Азербејџана, политичким, економским и енергетским односима две земље и о међународној безбедности. 

     И током овог састанка Тадић и Алијев су разговарали о иницијативи прикључења Србије на гасовод Јужни коридор. Тадић је ту иницијативу покренуо још пре неколико година, а и овом приликом  је истакао  огроман стратешки значај прикључења Србије на овај гасовод, посебно у контексту диверзификације гасних извора. Он је истакао да би диверзификација Србији омогућила не само енергетску, већ и спољнополитичку стабилност. "Србија не може зависити од једног гасног извора, јер је то уводи у ризик сталне енергетске нестабилности, а самим тим и спољнополитичке зависности од једне земље. Диверзификацијом гасних извора би се постигла стабилност у енергетском снабдевању, али и својеврстан спољнополитички баланс који би повећао степен независности спољнополитичког деловања Србије. Осим тога, диверзификација гасних извора је стратешки значајна и за процес интеграције Србије у ЕУ.", истакао је Тадић.

     Тадић је са председником Азербејдзана разговарао о односима две земље, при чему су се посебно истакли значај наставка инвестиција Азербејџана у инфраструктурне пројекте у Србији. Сложили су се да је за сарадњу Србије и Азербејџана кључно да се наставе и заврше пројекти сарадње у области инвестиција који су започети у време председничког мандата Бориса Тадића. У то време је успостављен највиши ниво сарадње Србије и Азербејџана, а Тадић и Алијев су изразили наду да ће се на темељу тада успостављене сарадње односи две земље развијати и у будућности. У том контексту Тадић је са Алијевим разговарао не само о завршавању започетих пројеката, већ и о потенцијалима започињања нових. 

     Посебан део разговора су посветили кретањима у глобалној политици и билатералним односима Србије и Азербејдзана у контексту актуелних дешавања у међународној политици на глобалном нивоу. Сложили су се да пораст броја конфликата и криза широм света захтева редефинисање система међународне безбедности и проналажење нових одговора међународне заједнице на глобалне кризе. У том контексту су разговарали и о улози азербејџанског међународног центра "Низами Ганџеви", будући да је Тадић члан одбора ове институције која се бави промовисањем толеранције и дијалога у свету.