8. август 2020 вести

Вучевић новим лажима невешто прикрива Вучићеву лаж

Након што је обелодањено да је Александар Вучић јуче брутално обмануо грађане Србије, тврдећи да документ којим је махао доказује да је бивша власт дала дозволу за извоз оружја у Јерменију, хорда његових поданика је кренула да ту лаж покуша да заташка новим лажима. 

У томе се посебно истакао потпредседник СНС-а Милош Вучевић који ишао чак дотле да у својој изјави тврди да је довођење ове власти у везу са извозом оружја у Јерменију ноторна лаж. И док се Александар Вучић данас извињава председнику Азербејџана Алијеву због чињенице што је управо његова власт издала дозволу за овај извоз, његови потпредседници оваквим изјавама суштински оптужују званични Азербејџан за лаж, будући да је управо Азербејџан први објавио вест о пореклу оружја из Србије. Баш као што је финансијер СНС-а потписивао уговоре о извозу офанзивног оружја у Јерменију, која је у сукобу са Азербејџаном, у време док је Вучић долазио у посету Азербејџану и хвалио се највећим почастима уз које је тамо примљен. Вучевић даље наводи и да је то ”била званична одлука Владе Србије којом је са Андрићевог венца управлљао директно Борис Тадић”, а из документа се јасно види да се ради о одлуци донетој 24. маја 2012. године, када Тадић већ месецима није био на функцији председника Србије. 

Док износи овакве очигледне и бруталне лажи, Вучевић се буса како неће дозволити да ”опскурни политички ликови лажу грађане Србије” и додаје да грађани Србије морају да знају да је извоз оружја у Јерменију омогућила ”жута банда”. Након овакве изјаве, која није само ноторна, већ и бесмислена лаж, морао би јавности да објасни како је то бивша власт могла да издаје дозволе за извоз оружја током последњих осам година и да демантује Расима Љајића, који је јавно говорио о томе да је, између осталих, министарство које он води издавало дозволе за извоз оружја у Јерменију претходних година.  

Наиме, званична одлука владе на коју се Вучевић позива у својој скандалозној изјави уопште није одлука о дозволи извоза оружја, већ се ради о одлуци о укључивањеу министарства економије у систем надлежних министарстава која издају ту дозволу. Дакле, то је одлука о томе ко издаје дозволе у случају таквог хипотетичког захтева, а не дозвола за извоз. Ова одлука заправо показује додатну предастрожност тадашње владе поводом издавања дозвола о извозу оружја у Јерменију. Подсећамо да је Слободан Тешић, чија приватна фирма свих претходних година извози оружје у Јерменију, био на црној листи УН од 2003. до 2013. године. За то време он није извозио оружје само у време извршне власти ДС-а и председничког мандата Бориса Тадића. А у време ове власти, 2013. године је добио и дипломатски пасош, тако да је приватна фирма финансијера СНС-а не само привилегована на рачун наше наменске индустрије и међународног угледа Србије у свету, него је он постао и дипломатски представник Србије у свету.