1. март 2023 вести

Вучићев план за Косово - Варање о варању

Вучић је синоћ гостујући на РТС-у изјавио да ће имплементирати принципе плана за који и сам каже да de facto представља признање независности Косова. Уз то је јавно изјавио да неће потписати такав споразум, већ само имплементациони план и инсинуирао да ће на тај начин “преварити” међународну заједницу, оптужујући опозицију да га својим критикама омета у извођењу такве преваре. Након таквих скандалозних и политикантских изјава председника Србије неопходно је указати на неколико чињеница. 

Наиме, то значи да Србија овог тренутка Вучићевом личном одлуком прихвата да учествује у политичком процесу чија је полазна основа споразум који Косово третира као потпуно независну државу и споразум који не садржи баш никакав компромис, будући да у његовом садржају не постоји ништа што Србија добија у контексту заштите наших легитимних националних интереса. 

Затим, он изричито каже да неће потписати тај споразум, али да хоће различите разраде имплементационог плана тог истог споразума. Оне за које он процени да су прихватљиви и који у себи не садрже елементе de facto признања, подразумевајући да ће Србији бити понуђена таква врста “шведског стола”, иако нико није ни наговестио такву могућност. У складу са таквом невероватном идејом, Вучић се буни што га опозиција омета у том процесу, који представља практично прихватање независности Косова, уместо да га не ометамо у идеји да лаже и вара међународне посреднике и албанску страну. Чак и уколико је такву идеју изнео хипотетички и цинично, остаје нејасно против које реакције опозиције се онда онолико буни до краја емисије?

Пре свега, коме је из опозиције могло пасти на памет да шеф државе има план да лаже и вара велике силе укључене у овај процес, у који по речима Вучића улазимо управо због тога да бисмо избегли драконске мере којима нам исте те силе прете, а чије последице би наводно биле губитак стотина хиљада радних места? Друго, све да му је стварно и пала на памет таква апсурдна и наивна идеја, па како је онда могуће да је изнео синоћ пред ТВ камерама, знајући да ће све амбасаде земаља “петорке” о томе одмах обавестити своје централе. Дакле, постоје само две опције. Мање вероватна је да је Вучић заиста толико неодговоран и наиван и да је обавестио на јавном сервису међународну заједницу како планира да их вара. У том случају би следила још већа казна за Србију него она којом Вучић застрашује грађане у случају непотписивања овог споразума. Друга, вероватнија, опција је да Вучић таквим планом варања покушава да завара једино наше грађане, како би нашао основ да осуђује сваку критику опозиције и покушао да створи утисак да све што он ради мора бити одобрено, јер он има “тајни план” који ми не разумемо. А који је толико тајни да га је синоћ изнео уживо у ТВ програму јавног сервиса (???). С друге стране, уколико је таква представа договорена са ”петорком”, а зашто онда Вучић недељама застрашује наше грађане ризиком од враћања Србије у време санкција деведесетих?

Нажалост, у међународним односима и понашању држава постали су последњих година кључни општи медијски утисци, а не фактичке последице и реалност одређених процеса. Вучић је изриком рекао да ће прихватити и имплементирати принципе овог споразума и тиме је послао поруку и оним државама ЕУ које не признају независност Косова да је Србија у најмању руку релативизовала свој став по том питању. Подсећам да исто тако и саветодавно мишљење Међународног суда правде није експлицитно потврдило легалитет једнострано проглашене независности Косова, већ је дало за право медијско правној опсени, коју је свако тумачио спрам наметнутих утисака и сопствених интереса, а не спрам чињеница. Последица овога што најављује Вучић може, дакле, бити покретање и оних земаља које нису признале независно Косово да то учине. С којим правом ће Србија након овог моћи да тражи од било које земље да остане при таквом ставу или да повуче признање, ако је овим већ послала поруку да је то питање за Србију релативизовано?

И на крају, ако се и деси да као последица овог неодговорног понашања и прављења театра од историјских одлука све земље ЕУ признају независност Косова, тиме би из више разлога биле далеко мање шансе да Србија икада уђе у ЕУ. Међутим, с обзиром на то да су током ове власти евроинтеграције практично већ одавно блокиране, није искључено да је и то један од прикривених циљева овог режима. Све што је ова власт урадила у процесу евроинтеграција је заправо једино предизборно обећање које су испунили. Али из времена када су та обећања исти они који су данас на власти давали као представници Српске радикалне странке. Другим речима, власт којој је све време варање једини план, заправо је свих претходних година правдала одређене потезе европском будућношћу, док је у реалности сваки тај потез само удаљавао Србију од чланства у ЕУ и европских вредности. 

Сматрам да је Вучић направио велику грешку тиме што је отворио статусне преговоре са представницима ЕУ и САД и што је наше техничке преговоре у Бриселу подигао на ниво статусних, уместо да је задржао надлежност искључиво Савета безбедности над њима, као што је то било пре 2012. Међутим, чак и у овим наизглед немогућим околностима вештом политиком кроз анексе споразума може да се пронађе начин да имплементациони пут овог споразума у свом крајњем ефекту буде имплементациони пут за суштинска решења из мог Плана четири тачке, који сам предложио још 2011. Тиме би се макар делимично сачували преостали легитимни интереси Србије на КиМ. Тим поводом обратићу се јавности у најскорије време. 

Борис Тадић

Бивши председник Србије и председник Социјалдеморкатске странке