21. август 2022 вести

Поскупљење дизела у Србији је пљачка грађана

Социјалдемократска странка указује на то да је поскупљење дизела од прекјуче озбиљна пљачка грађана и наставак деценијске пљачке овог режима. Све време Вучићеве власти се новцем грађана финансирају последице катастрофалне економске политике, огромна цена непрекидне режимске пропаганде и тајкунска олигархија СНС-а.

Потпредседник Социјалдемократске странке проф.др Горан Радосављевић указао је на скандалозну чињеницу да у тренутку када цена нафте на светском тржишту пада већ месец дана, Србија је једина земља у региону која је подигла цену дизела. ”Цена дизела је од прекјуче већа за 3,5 динара по литру у тренутку када су цене нафте на најнижем нивоу у протеклих пола године. Истовремено, све земље у региону смањиле су цену дизела за у просеку 30 динара у претходних месец дана. Поскупљење дизела у овом тренутку је озбиљна пљачка грађана Србије!”, упозорио је Радосављевић и указао на то да је цена дизела сада највећа у региону Западног Балкана.

Он је поставио питање шта је разлог овог поскупљења. ”Да ли држава покушава да отимањем од грађана напуни буџет, који је претходно испражњен лошим вођењем јавних финансија или покушава да додатно напуни већ пуне касе нафтних компанија?”, питао је Радосављевић.

Трошкови производње дизела су око 20% мањи од трошкова производње бензина, а потрошња дизела чини 75% укупне потрошње моторних горива у Србији. Ове бројке јасно показују да то што је данас у Србији цена литра дизела 210,5 динара, а бензина 180 динара може значити само да је на делу пљачка наших грађана.