Социјалдемократска странка неформално је основана почетком фебруара 2014. године под именом Нова демократска странка, да би потом узела своје прво учешће на републичким изборима.


Наша коалициона изборна листа на парламентарним изборима марта 2014. освојила је 18 мандата у Скупштини Србије и тако постала једна од четири националне листе које су обезбедиле улазак у републички Парламент.

Прва смо политичка странка у Србији која је свог председника изабрала на непосредним унутарстраначким изборима, 4. октобра 2014. године, обезбеђујући тако највиши степен демократичности унутар своје организације. Том приликом, чланови и пријатељи странке за свог првог председника изабрали су Бориса Тадића, а Нова Демократска Странка је променила званично име у Социјалдемократска странка. Прва изборна скупштина СДС одржана је 26.10.2014. у Београду када је усвојен и Програм СДС. 

Социјалдемократска странка је политичка организација левог центра. Као странка социјалдемократске провенијенције, залажемо се за државу социјалне правде, са циљем изградње праведног друштва. Једнакост, солидарност и слобода наше су темељне вредности. У друштву које се карактерише великим неједнакостима и јазом између богатих и сиромашних, у којем 30% младих живи у ризику од сиромаштва, потреба за аутентичном странком левог центра већа је него икада. Због тога смо и формирали Социјалдемократску странку, пратећи политичку идеју нашег оснивача и првог председника Бориса Тадића. 

Доследност у спровођењу социјално одговорне политике је кључна у времену у којем сведочимо инфлацији такозваних "социјалдемократских" политичких странака. Своју доследност темељимо на политици Бориса Тадића за коју се залагао читавог свог политичког живота. 

Пут Србије ка Европској Унији и даље је угрожен бројним изазовима. Ризици од повратка у атмосферу деведесетих су свеприсутни, а немаштина и катастрофална економска ситуација омогућавају цветање десничарских идеологија и прете да ове екстремне снаге у будућности играју значајну улогу у парламентарном животу Србије. Стога позивамо све грађане који се осећају социјалдемократама да нам се прикључе. Позивамо их да нам помогну да заједно изградимо политичку снагу која ће пут ка ЕУ и социјално одговорној држави, у којој се поштују основна људска права и слободе, учинити неповратним.