27. јануар 2021 вести

Алармантни подаци о броју умрлих у 2020. години

Подаци Републичког завода за статистику о броју умрлих и рођених у 2020. години показују да је у претходној години у Србији број умрлих већи за 53.261 од броја рођених. У претходној деценији Србија је само по основу негативног природног прираштаја изгубила око 420.000 становника, а само у прошлој години је изгубила цео један град величине Зајечара. Међутим, посебно су забрињавајући подаци који показују да је у 2020. број умрлих већи за 13.991 него у 2019. години, што оправдано покреће сумњу у званичне податке о броју умрлих услед пандемије Ковид 19. 

Од почетка пандемије број умрлих је већи за 21% у 2020. години, него у истом периоду 2019. године, што је двоструко више од просека ЕУ. Званични подаци показују да је број преминулих од Ковида19 до краја 2020. године достигао 3.250. Ови подаци отварају питање да ли држава крије број преминулих од Ковида 19 или је преко 10.000 људи више преминуло у 2020. години из неких непознатих разлога, будући да је тренд морталитета драстично повећан и да у децембру 2020 године имамо двоструко више преминулих него у децембру претходне године. Зато захтевамо од надлежних институција и Кризног штаба да објасне јавности шта је узрок смрти тих 10.000 наших грађана.  

Ови подаци такође отварају питање функционисања здравственог система у 2020. години и чињенице да је очигледно здравствени систем доживео колапс када је у питању лечење не-Ковид пацијената. У околностима неодговорног понашања државе, лекари и здраствени радници су уложили надљудске напоре у спашавању живота наших грађана и најзаслужнији су што ова статистика није још гора. Међутим, не само животима грађана, већ и животима 72 здравствена радника, што је најгора статистика у региону, плаћена је цена неодговорних мера и понашања власти и Кризног штаба, које је довело до неповерења грађана и непоштовања потребних мера. Животима грађана и здравствених радника је плаћен маркетинг власти у ком се хвале тиме што у Србији све функционише ”нормално” док је готово цела Европа под ванредним мерама и Вучићево медијско хвалисање лажним економским подацима. Ова црна статистика која показује цену тих хвалисања ипак није добила неопходан простор у медијима, јер се не уклапа у лажну слику коју власт покушава да представи грађанима. 

Штета коју ова власт чини држави и друштву постаје ненадокнадива. Зато и ми као опозиција морамо показати одговорност и понудити алтернативу у виду Нове економске политике и Новог друштвеног договора. Власт чију неспособност плаћамо људским животима мора бити смењена на следећим изборима и зато и питање изборних услова не сме бити питање заштите страначких и појединачних интереса, већ борбе за демократију и нормалан живот свих грађана у Србији. Објављени подаци су аларамантан и недвосмислен позив демократској опозицији да остави све разлике по страни и буде уједињена у заустављању пропадања Србије. Зато је крајњи тренутак да за заједничким столом дефинишемо јасне захтеве, да покренемо дијалог не само међу собом, већ и са грађанима и да заједно победимо због будућности земље коју волимо.