7. октобар 2021 вести

Борис Тадић на комеморацији у Бабином Јару

      Бивши председник Србије и председник Социјалдемократске странке присуствовао је јуче у Украјини на комеморацији поводом обележавања 80 година од масакра у Бабином Јару, у ком је у два дана убијено скоро 34.000 Јевреја. Поводом обележавања овог злочина Холокауста комеморацији су, између осталих, приствовали украјински председник Владимир Зеленски, немачки председник Франк Валтер Штајнмајер и председник Израела Јицак Херцог.

Борис Тадић је изјавио да му је част да буде позван на ову комеморацију, јер она представља симбол упозорења да се злочин не сме заборавити, али и да присуство немачког, украјинског и изреалеског председника шаље целом свету важну поруку да будућност зависи од тога на који начин се односимо према злочинима из прошлости. Он је подвукао да начин на који је обележен овај злочин и речи којима се обратио немачки председник представљају изузетно значајан континуитет политике извињења Вилија Бранта. 

 

”Од начина на који се злочин памти и обележава кључно зависи да ли ће он бити основ за мржњу и нове злочине или за помирење које ће спречити понављање злочина у будућности. Немачки председник Штајнмајер је поручио да је Немачка свесна своје одговорности, да та одговорност никада не престаје и да је то одговорност за заједничку будућност. Такве брантовске речи извињења представљају снагу, а не слабост данашње Немачке. Једна од најслабијих и најпогубнијих тачака политичке културе у нашем региону  је што се извињење види као слабост. Тек када све државе у региону истински прихвате извињење као израз снаге, престаће опасност од понављања таквих злочина у будућности и почеће истински развој нашег региона. У том смислу са комеморације у Бабином Јару послата је порука целом свету, па тако и још једна важна лекција за суочавање са злочинима у прошлости и у нашем региону. Пројекат регионалног помирења који сам као председник Србије иницирао и спроводио је био заснован пре свега на тим вредностима.”, изјавио је Тадић. 

У септембру 1941. немачке трупе су у Бабином Јару код Кијева у року од 36 сати стрељали 33.771 Јевреја, а до ослобођења Кијева 1943. у Бабином Јару убијено је око 100.000 људи. Бабин Јар се сматра највећом масовном гробницом у Европи.